Проф. Христова: Очаквам по 250 заразени на ден през зимата

Проф. Христова: Очаквам по 250 заразени на ден през зимата - E-Burgas.com

Има супер разпространители на вируса, това е доказано. На въпроса кога ще се избавим от коронавируса, не мисля, че някой може да отговори на въпроса, но при всички случаи още години ще се живее с него. В България имаме 35 проучени щама, в следващия момент ще станат 70 и така нататък. Над 7 са генетичните линии, разклонения, които циркулират в цял свят. Има мутация в повърхностния протеин, която благоприятства разпространението на вируса, но това е нормално във вирусната еволюция, да стават всякакви мутации и онези, коиот дават някакво предимство, да се закрепят в еволюцията. Но това не значи, че заболяването е станало по-страшно и по-тежко. 

Това коментира в ефира на Нова тв проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

От медицинска гледна точка дистанцирането и карантината доста биха облекчили положението. Само че от икономическа кгледна точка това е невъзможно, тъй като вируса ще остане с нас години наред. Така че трябва да свикнем да се пазим от него и да пазим близките си. Така че една продължителна стагнация просто е невъзможна. Това, което остава сега е да се пазим, а там където има много случаи, става въпрос за зле контролиран вирус. Т.е. едно много бързо издирване на всички контактни, тяхното изследване, това е нещо, което може да спре разпространението на вируса, коментира проф. Христова.

Трябва да останат мерките, които не нарушават икономиката. Доказано е, че при липса на дистанция веднага има бум на заразените, посочи тя.

При липса на специфично лечение всяко нещо, което подпомага имунната система, е добре дошло. Така че за началния етап витамините помагаха. Ако те подпомагат организма на 10%, специфичния препарат ще го подпомогне на 90%, коментира професорът. 

Очаквам сухо и горещо лято, когато броя на заразените ще намелее. Но след това броя на заразените очаквам да се вдигне на 200-250 за ден през ноември, декември, януари. Няма информация от целия свят да има справяне и намаляване на заразените, дори напротив, посочи тя. 

Заразяваме се основно с аерозолни частици, а при контакт с повърхности заразяването е минимално. Основното заразяване става при по-силно говорене, коментира Христова. 

Коментари

Още от последните новини