Прочистват пътя на корабите в Пристанищен терминал „Росенец” край Бургас /видео/

Във връзка с безаварийно маневриране на корабите и осигуряване на достъп до корабните места в Пристанищен терминал „Росенец” , там се извършва драгиране на морското дъно в зоната на подходните плавателни канали. За дейността беше обявена обществена поръчка.

Последните драгажни дейности на мястото са извършени в периода 2006-2007 година. От тогава до сега проектните дълбочини са намалели. Това е довело до издаване на заповед от Морска администрация Бургас от 10.06.2014 година , с която са намалени обявените корабоплавателни дълбочини и са въведени ограничения за допустимото газене на корабите, посещаващи терминала.

Причините за намаляването на проектните дълбочини са активната експлоатация и влиянието на различните климатични и природни фактори, в следствие на което са се образували наноси и затлачвания.

Драгажните маси ще бъдат депонирани в определено от „Басейнова дирекция” място при спазване на определени екологични изисквания, се посочва в документацията, публикувана във връзка с обявяването на обществената поръчка.

Прочистване на морските пътища предстои да бъде извършено и в останалите пристанищни зони около Бургас.

Коментари