Пристанищата в Бургас и Одеса ще изготвят обща стратегия за привличане на китайски туристи

Пристанищата в Бургас и Одеса ще изготвят обща стратегия за привличане на китайски туристи - E-Burgas.com
novinar.bg

Пристанищата в Бургас и Одеса ще обединят усилията си, за да привлекат китайски туристи за круизни  пътувания в Черно море. Целта е да бъде съживен този вид туризъм в региона, който след военната криза в Крим и завишените такси за преминаване на корабите през Босфора се оказа в страни от плановете на големите круизни компании, съобщи директорът на „Пристанище“ Бургас Диян Димов.

„Последните няколко години най - високият ръст - 20 % отчитат круизните туристи от Китай независимо за кой район на света става въпрос. През последните няколко месеца китайски компании с подкрепата на държавата и водещите корабостроителни компании започнаха проектирането и последващо строителство на 4 круизни кораба с цел туристически пътувания в района на Балтийско и Черно море“ , посочи още Димов.  

За подобни пътувания вече са водени преговори с пристанището в Одеса, има и осъществени контакти и с бургаското пристанище. До края на годината в града ни предстои посещение на директора на пристанището в Одеса, за да бъде разработена обща стратегия за организирането на круизни пътувания от Китай. България ще трябва да реши и проблема с визите, за да бъде улеснен достъпа на китайските туристи им до страната ни.  

Скоро Пристанище Бургас ще предлага и по добри условия за обслужване на пасажерски кораби, като ще могат да бъдат посрещани едновременно по два плавателни съда.Това ще стане възможно след довършването на Магазия 1, където ще може да бъде приеман  средно голям  круизен кораб. До края на месеца предстои да бъдат приключени и строително - ремонтните дейности по пътната инфраструктура в Зоната за обществен достъп в района на Морска гара.

БНР

Коментари

Още от последните новини