Природозащитници: Бракониери отстрелват защитени видове на Атанасовско езеро

Природозащитници: Бракониери отстрелват защитени видове на Атанасовско езеро - E-Burgas.com
Засилените патрули на ловци и институции продължават и днес
[caption id="attachment_127269" align="alignnone" width="800"]Архив zoomania.org Архив zoomania.org[/caption]
Три акта бяха съставени на ловни бракониери при съвместна проверка на РИОСВ-Бургас, Регионалната дирекция по горите, БДЗП и БФБ.
В последните дни от ловния сезон в района на Бургас се правят засилени проверки за отстрел на защитени  видове водполаващи птици, както и за лов в защитените територии. Представители на няколко институции и  неправителствени организации проверяват за отстреляни защитени видове като червеногушата гъска и малката белочела гъска. Проверява се и за  спазването на режима на защитените територии.
Три акта  са съставени от експерти на РИОСВ-Бургас за лов на птици в защитени територии. Нарушенията са установени вчера в района на защитена местност „Бургаски солници“ при проверка, организирана от РИОСВ - Бургас, РДГ-Бургас, и Българска фондация „Биоразнообразие“ /БФБ/.  Инициативата е на Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/ като част от съвместната дейност по контрол спазването на Закона за лова и опазване на дивеча и на Закона за опазване на биологичното разнообразие  във важни за опазването на зимуващите гъски зони, каквито са  „Атанасовско езеро“,  „Бургаско езеро“ и  „Мандра – Пода“.
Констатирано е и използване на електрическо звуковъзпроизвеждащо устройство за примамка в близост до езеро Вая, за което е съставен констативен протокол от експертите на РДГ Бургас.
Проверките ще продължат и в оставащите два ловни дни, включително и днес, когато ще се включат и представителите на Ловно-рибарско дружество „Лебед“-Бургас. Основната цел на смесените патрули е да се осигури безопасното зимуване на птиците преди края на ловния сезон.
Коментари

Още от последните новини