Приморско осигурява чисто море с инвестиция за близо 23 млн. лв.

Приморско осигурява чисто море с инвестиция за близо 23 млн. лв.  - E-Burgas.com

Пречиствателната станция, която обслужва Приморско и Китен, ще бъде реконструирана и модернизирана по проект за 23 млн. лв. Първа копка на строителните и ремонтните дейности бе направена днес, след близо 7-годишна битка от страна на общината. На церемонията присъстваха кметът д-р Димитър Германов,  зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, областният управител Вълчо Чолаков,  и депутатите Ивелина Василева и Димитър Бойчев, които с лопат и кирки направиха първата копка на обекта. 

Очаква се станцията да обслужва население от 55 хил. души - жители и гости на Китен и Приморско. Средствата са осигурени по ОП "Околна среда". 

"За да достигнем до тази първа копка ни трябваха  близо 2 мандата. Началото бе поставено в края на 2011-та година, след което последваха 7 години много активна работа на екипа на  община Приморско. С помощта на Министерството на околната среда и водите и държавните институции се стигна и до неговата реализация"  заяви Димитър Германов. 

Ремонтът и строително-монтажните работи трябва да приключат до края на годината. Въпреки това станцията няма да прекрати своята функция през летните месеци. Съществуващата причиствателна станция е строена през 1974 година, а в началото на 80-те години е пусната в експлоатация. До момента тя работи добре, но капацитетът и се изчерпва, особено през летните месеци, когато трябва да обсжлува десет пъти по-голямо население. 

Проектът е с икзлючителна важност за Приморско, защото ще осигури по-чисто море за жителите на общината, както и за плажуващите туристи през летните месеци. Облагодетелствани ще бъдат и рибарите, чиито поминък зависи пряко от чистотата на морската вода. Очаква се след модернизацията си пречиствателната станцията да регулира много по-добре количествата азот и фосфор в пречистената вода. 

 

Коментари

Още от последните новини