Приложиха нов метод за нехирургично лечение на чернодробни тумори за първи път в България

Приложиха нов метод за нехирургично лечение на чернодробни тумори за първи път в България - E-Burgas.com

Първите в България процедури за лечение на тумори в черния дроб с емболизиращи микросфери EmboCept S бяха успешно проведени в инвазивния сектор на Болница „Тракия“. Иновативното лечение беше приложено на двама пациенти – жена на около 60 години и мъж на около 50 години, с метастази в черния дроб, които са разпространени до степен, която не позволява ефективното им отстраняване по хирургичен път. „Емболизацията (запушването) с микросфери е миниинвазивна процедура, при която чрез специален, много тънък катетър, през артерия на крака или ръката лекарите достигат до чернодробната артерия на пациента и инжектират локално емболизиращия препарат. Микросферите достигат раковите тумори, запушват кръвообръщението. По този начин приложеният едновременно химиотерапевтик се акумулира от туморните клетки. След около 40 минути направените от нишесте микросфери се разтварят и освобождават циркулацията на кръвта в черния дроб. „Резултатът от лечението на първите двама пациенти ще стане ясен след около месец, когато ще направим преглед и втора процедура“, поясни д-р Борислав Борисов. „Сега емболизирахме десния дял от черния дроб при двамата пациенти, следващата процедура ще бъде върху левия дял“. Очакванията са лечението да спре развитието на метастазите до положението, в което се намират в момента, а в най-добрия случай да започне процес на обратно развитие.

Провеждането на първите процедури за емболизация на чернодробни тумори в Болница „Тракия“ беше консултирано лично от д-р Юрген Еберт, онколог и мениджър на фирма PharmaCept  - Берлин, която притежава патента на EmboCept S. „Това е продукт, който се прилага успешно от около 5 години в клиниките на Европа. Благодарение на него пациентите с напреднал стадий на метастази в областта на черния и белия дроб, както и в областта на ушите, носа и гърлото имат значително по-добра преживяемост“, обясни д-р Еберт. Статистиката сочи, че в страни като Германия, Франция, Италия и други европейски държави при 65% от пациентите се постига стабилизация на болестта, а при 12% започва обратно развитие на заболяването с унищожаване на метастазите. Методиката е минимално травматична. Понася се много по-добре от стандартната химиотерапия.

Компанията създава EmboCept S на основата на подобен шведски препарат, съществувал на пазара през 80-те и 90-те години на миналия век. „Когато препаратът изчезна от пазара, разработихме нов продукт с много подобрения, който вече доказва своята ефективност“, допълни д-р Еберт. Способността на микросферите да се резобрират дава възможност терапията да бъде повтаряна отново опеделени периоди от време. Препоръките са лечението да се извърши трикратно през 1 месец, като с компютърен томограф се следи състоянието на третираните тумори. Ако те са в стабилно състояние, терапията се прекратява. Ако отново се установи прогресия на заболяването, курсът може да се приложи по същата схема.

 

Коментари

Още от последните новини