Приложението ViruSafe вече работи

Приложението ViruSafe вече работи  - E-Burgas.com

От днес всеки гражданин може да изтегли безплатно мобилното приложение ViruSave, с което да сподели здравния си статус с Националния оперативен щаб, здравните власти и своя личен лекар. Идеята е да се събират данни за здравословното състояние на хората. В приложението задължително ще влизат данните на потвърдено болните от COVID-19, независимо как се е развила болестта - дали човекът е оздравял или е починал. Всички други граждани могат да въведат доброволно данните си, за да влязат в статистиката. Приложението има специализиран софтуер за анализи и визуализация през географски карти.

В него се въвеждат лични данни, могат да се въведат и хронични заболявания. Всеки, който желае, може да въведе данни за симптоми на заболяването. Така личните лекари ще знаят какво в момента е състоянието на пациентите им. Системата поддържа връзка между отделните институции - РЗИ, лични лекари, лаборатории, болници, МВР, пожарната.

"Нещата са разделени на две. Системата е интегрирана. Двете части си "говорят", а доброволната е свързана с мобилно приложение, което може да бъде свалено по желание. Ще бъде публикуван код на приложението, така че всички да видят какво има в него. Сами ще избираме дали да изпращаме информация и за локацията ни", обясни по NOVA управителят на "Софтуер Груп" Калин Радев.

Той допълни, че данните се обменят между институциите автоматично с цел МВР да може да види веднага, ако някой бъде въведен в регистъра.

"От гледна точка на лични данни през приложението се предава само ЕГН и информация за потенциален симптом. Ще бъде публикуван код, чрез който ще се вижда какво прави приложението с въпросните данни. Всички те са под опеката на "Информационно обслужване". Националният интегратор и в момента оперира със същите тези данни", поясни Радев.Източник: "Дарик"

Коментари

Още от последните новини