При средна цена от 21 лв. за нощувка повече от половината почивни станции са празни

При средна цена от 21 лв. за нощувка повече от половината почивни станции са празни - E-Burgas.com

Заетостта на почивните станции на министерствата е 42%, въпреки че средната цена на една нощувка е близо 21 лв. за чиновниците и 32 лв. за външни посетители. Само четири ведомства успяват да запълнят поне половината си леглова база, а цените варират от 5 до 150 лв. Това показват данните от доклад на Световната банка за почивните станции на българските институции, който беше разпространен от Института за пазарна икономика.

Министерството на труда и социалната политика е първенец по заетост на единствената база, с която разполага. Центърът за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи в столичния район "Кремиковци" разполага със 160 легла, а средната им заетост през миналата година е 90%. Нощувката в базата струва 15 лв. за чиновник от министерството и 25 лв. за външен посетител.

Министерството на външните работи също управлява само една почивна станция - "АДИС - Holiday Inn" в Златни пясъци, и също отчита висок процент на заетост. При цена за нощувка от 42 лв. за чиновник и 62 лв. за външен посетител легловата база се запълва на 71%.

Регионалното и вътрешното министерства са другите две институции, които успяват да запълнят повече от половината си база. Процентите на средна заетост при тях са съответно 52 и 50 на сто.

Министерството на регионалното развитие и благоустройство предлага и най-ниските средни цени от всички ведомствени почивни станции - 5 лв. за всички посетители. Базите на МВР струват 8 лв. за служители на системата и 17 за външни лица.

Най-ниска е заетостта в осемте бази на правосъдното министерство. В тях не се допускат външни посетители, а средната цена за нощувка е 20 лв. Едва 10% от легловата база обаче се заема.

Най-скъпата почивна станция е тази на Министерския съвет в резиденция "Евксиноград" във Варна, където нощувка в малък апартамент, както за служители така и за външни посетители, струва 150 лв. Почивната база на външното министерство е на второ място.

Администрациите, които имат най-ниските цени настаняват и най-малко външни посетители. Според данните само 1.2% от всички гости в почивните станции на МВР са външни за администрацията, а в случая с регионалното министерство този процент е 4%. За сравнение, Министерство на финансите има най-голям дял външни посетители - 20%.

Пет министерства посочват, че не разполагат с почивни станции. Това са Министерството на икономиката, Министерството на енергетиката, Министерството на туризма, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на българското председателство на ЕС.

Световната банка уточнява, че цените за външните посетители са средно с 50% по-високи от цените за служителите на министерствата. Най-големи разлики между цените за чиновници и тези за външните посетители се отчитат при почивните бази на МВР - 121%, следвано от Министерството на финансите - 101%, и Министерството на околната среда и водите - 80%.

По данни на анкетното проучване близо 50% от обектите съобщават, че начисляват на външни гости цени, сравними с пазарните ставки в района. Въпреки това, дори и при тези завишени ставки, цените за външни посетители често са твърде ниски. В доклада се подчертава, че цените за служители често са толкова ниски, че цените за външните посетители - дори когато са двойно по-високи от тези, заплащани от служителите, все още са по-ниски от пазарните и не са достатъчни, за да генерират оперативния излишък, необходим да се самоиздържат обектите.

Източник: "Дневник"

Коментари