Румен Радев: На Петрова нива най-силно се усеща духът на героите

Румен Радев: На Петрова нива най-силно се усеща духът на героите - E-Burgas.com

За мен е чест да бъда с вас в сърцето на Странджа в този свят ден, заяви президентът

Само народ, който помни своето минало, е готов за бъдещето, каза президентът Румен Радев в речта си тази вечер пред мемориалния паметник в местността Петрова нива край Малко Търново, където се отбелязват 114 години от Илинденско-Преображенското въстание.
 
"За мен е чест да бъда с вас в сърцето на Странджа в този свят ден. Събрали сме се тук от всички краища на родината, за да почетем отново една от най-важните страници от нашата история. Тук на Петрова нива по-силно откъдето и да е се усеща духът на героите преображенци, които дръзнаха да вдигнат глава без каквато и да е помощ отвън", добави още Радев.
 
Според него е жив споменът за преселението на тракийците след зверското потушаване на въстанието, след което в пепелища са се превърнали хиляди домове и съдби. В словото си президентът посъветва политиците да не забравят това драматично преселение и да помнят този епизод от нашата история.

Радев пристигна в историческата местност със съпругата си Десислава и бе посрещнат с овации и скандирания "Добре дошъл!".
 
Той възроди традицията президент да присъства на тържествата на Петрова нива, която бе прекъсната през последните няколко години.

Коментари

Още от последните новини