Превозвачи скочиха срещу новите такси на автогара "Юг"

Превозвачи скочиха срещу новите такси на автогара

 

Превозвачи от Бургас и региона изразиха остро недоволството си от новите такси, който трябва да заплашат за използването на автогара "Юг". Те са написали писмо до кмета Димитър Николов и Общински съвет - Бургас, в което настояват цената да бъде намалена. 

Новите такси са били определени на последната сесия на местния парламент на 20 декември миналата година. Това решение създало голямо напрежение сред превозвачите, поради невъзможността да заплащат наложените им необосновано високи такси. Според тях мотивите като "евентуалният брой пътници" и "съответно броят на местата в превозното средство" са неприемливи. 

"Не е взет предвид фактът, че пътникопотокът е достигнат критичният си минимум по комплексни причини - обедняване на населението и нелоялната конкуренция. Над 90% от пътниците ни използват преференции - това са ученици, студенти и докторанти, пенсионери и работещи в областния град Бургас. Всички те пътуват с абонаментни карти, която е с цена много по-ниска от тази на билета. Не са взети предвид и високия брой курсове, които всеки превозвач, обслужващ маршрути от областната транспортна схема е задължен да извършва ежедневно, без да има възможност да ги съкрати" пише още в писмото.

В него се прави и следното предложение. Превозвачите, извършващи обществен превоз на пътници от Републиканската транспортна схема, да заплащат такса автогаровото обслужване да бъде в размер на 25 лв. за един курс. Тези които возят пътници по областната транспортна схема на Бургас, да заплащат месечна такса според броя на извършените от тях курсове. Така цените биха изглеждали по следния начин: 10 лв. на курс, ако курсовете са до 100 на месец, 7 лв. на курс при курсове между 101 и 200, 5 лв. на курс при курсове между 201 и 400, а над 400 курса да се заплаща по 3 лв. на курс. Всички автобуси с до 22 места пък да могат да ползват допълнителна отстъпка от 40%.

Това на практика означава, че ще се запази досегашния размер на таксите. Превозвачите заплашват, че ако предложението им не бъде прието, ще търсят правата си по съдебен път. 

 

Коментари

Още от последните новини