Превенцията трябва да е водеща при решаването на проблема с райския газ

Превенцията трябва да е водеща при решаването на проблема с райския газ - E-Burgas.com

 

В България има над 6300 питейни заведения и барове, а те са сред рисковите места за продажба на диазотен оксид на подрастващите

​За противодействието на широкото разпространение и употреба на райския газ сред подрастващите не са достатъчни само наложената с новите разпоредби пълна забрана и предвиденият за спазването им контрол. Необходима е и превенция, която може да бъде осъществявана и чрез различен тип комуникация за разясняване на рисковете и последиците от приемането на това химично съединение. 

 

​Такова мнение изрази пред БНР създателят на некомерсиалната платформа "Ние, потребителите" Габриела Руменова по повод приетите от Народното събрание промени в Закона за здравето, с които се въведе пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица с изключение на сделките между търговци. 

 

​“Вярвам, че има такъв проблем. Че той вече е добил сериозни мащаби и че институциите правят опити да се справят с него. Когато в едно общество се идентифицира проблем, се създава законодателство, посочват се контролни органи и се определят санкции за нарушителите. Но винаги – на по-ранен или по-късен етап, се стига до извода, че само законово регламентиране и само контрол не са достатъчни, защото така ние по-скоро се борим с последиците от проблема. За да можем да се справим истински с него и да спрем разрастването му, е важно да го изследваме в дълбочина и да заложим на превенцията”, посочи експертът по комуникации и потребителско право. 

 

​Тя даде пример как действията на осъзнали своята социална отговорност популярни личности и безизвестни лица могат да допринесат за това – заснетото преди време от Димитър Бербатоввидео със забележка към младежи, които се подават от автомобила в движение, както и на обикновени граждани, които правят и споделят в социалните мрежи видеа, за да покажат и порицаят шофьори, които дишат райски газ зад волана. “Това е по-силното, което можем да направим ние като общество – да се противопоставим като възрастни хора, като представители на медиите, на институциите и да обясним на подрастващите, че дори дадено явление да им изглежда модерно, престижно, ако то крие рискове, няма да доведе до нищо добро за тяхното здраве, развитие и бъдеще”, добави Руменова. 

 

​Според нея важна роля имат семейството и средата на младежите. “Ако родителите са успели да изградят авторитет пред детето и то вярва повече на тях и на техния пример, ако следва добрите лидери на мнение в своя клас с успехи в обучението или от занимания с различни хобита, ще са налице правилни начини да покажем на децата, че има с какво по-смислено да уплътняват своето време. Тогава те между двете алтернативи, по-скоро биха избрали добрия път. С такова възпитение, дори да е направило грешната стъпка в неправилната посока, детето ще е уверено, че може да дойде при нас и да разчита, че ние ще застанем до него и заедно ще извървим пътя назад да го върнем там, където трябва да бъде, за да продължи накъдето го чака истинският успех”, каза още тя. 

 

​По думите и сами по себе си забраната и контролът не са в състояние да решат проблема, тъй като не е възможно до всяко дете, във всяко заведение и на всяко рисково място да има по един проверяващ екип: “Виждаме, че се търсят ниши – райски газ се продава по заведенията, зад ъглите в малките часове на нощта, с доставки до домовете. Най-различни пътища могат да бъдат намерени, каквато и забрана да се въведе”, обясни тя. Съгласно данните в Националния туристически регистър, само категоризираните барове и питейни заведения в страната са над 6300. А това са местата с най-висок потенциален риск от продажба на диазотен оксид на подрастващите, като допълнение към забавлението там. 

 

​На въпрос на водещата крие ли риск оставената възможност за продажба на райски газ от еднолични търговци на други търговциРуменова отговори, че при липсата на това химично съединение и невъзможност да бъдат извършвани разлчни медицински манипулации, за които то е необходимо, пациентите ще бъдат лишени от жизнено важна за тях медицинска услуга. И отново подчерта, че “трябва да се регламентира законово как, на кого, кой може да предлага райски газ, за да се обезпечи той да бъде наличен там, където е необходим – в медицината и в кулинарията. 

 

Връзка към разтовора по темата: https://bnr.bg/post/102051685/gabriela-rumenova-s-prevencia-moje-da-se-spre-prevrashtaneto-na-edno-avlenie-v-problem?fbclid=IwY2xjawFkhG1leHRuA2FlbQIxMAABHSgwdvVmzrqgV3O5g3EIyV1TRr7yfEvYdomzgW8ph0zI9zfyo8m0i1308Q_aem_BGE7U9jnDv4Ugk7v9lwhwA

Проектът „Ние, потребителите“ е некомерсиална платформа за информация, коментари, съвети и безвъзмездна взаимопомощ от граждани на граждани по широк спектър потребителски теми. Фокусът е върху практиките, за да знаем не кой, а какво прави и да сме по-подготвени при срещата с вече познати ни от диалога прийоми на търговци. 

Страницата дава поле за обсъждане на лични и актуални потребителски казуси, новини и събития, свързани с потребителските права и тяхното реализиране. Целта е подобряване на познанията в тази област и на подготовката и увереността на хората за реакция, както в моменти на опити да бъдат подведени от некоректи търговци и доставчици на стоки и услуги, така и ако вече са станали жертва на нарушения и нелоялни практики в търговската мрежа, онлайн пространството и навсякъде, където са в ролята си на потребители.

Когато не успяваме да се справим сами, ще сезираме компетентните органи за оказване на помощ!

Коментари

Още от последните новини