Преглед на печата: Като няма пари и лугата е санаториум

Преглед на печата: Като няма пари и лугата е санаториум - E-Burgas.com

pechataКато няма пари и лугата е санаториум, пише в „Бургас днес и утре“.

Безплатният СПА център в Бургас започна да се пълни. Лугата и калните процедури на солниците в града увеличават с всеки изминал ден своите „пациенти”. Това, че лекуват болежки всякакви и то без пари, е една от причините малки и големи да изпробват лечебните свойства на калта.

В момента не е пикът на СПА процедурите в бургаските солници. За върволиците от хора, пъплещи като мравки из тесните пътечки до лугата, е още рано. Най-пълен е „санаториумът” през отпускарския август. Говори се, че на ден от там минават около 1000 души. Тогава е най-сериозно българското попълнение. На солниците обаче идват и доста чужденци. Чува се всякаква реч, дори по-честа от родната, е тази на руснаците. Една от причините е, че за братушките, почиващи в близкия квартал „Сарафово”, разходката до лугата е истинска атракция. Съчетават спорт и лечение – много от хотелите предлагат велосипеди на своите гости, с които да се придвижат до бургаските солници. Бургаският СПА привлича и по-далечни туристи. Ежедневно посещаващи лугата разказват, че водят с автобуси летовници от „Слънчев бряг”, Несебър, дори от Варна. На подобно посещение се натъкна и наш екип преди време, когато на кални бани бяха доведени американски туристи, акостирали с круизен кораб за няколко дни в морската столица.

Лугата освен, че ми помага за болежките, ме поддържа и красива, твърди дама, която се оказва млада пенсионерка, на 68, но минава за не повече от 55-годишна. Калта й помогнала за по-бързо зарастване на раменна кост след счупване. Препоръчвала се и за кожни болести, дискови хернии, дори и гинекологични заболявания, допълват един през друг омазаните с калта. А дори и да не помогне, няма да навреди. Противопоказна била обаче за хора с проблеми със сърцето и високото кръвно налягане, но е спорно, допълват те – ако идват рано сутрин и не се мажат около сърцето, няма да е проблем, пък съветва посетител.

Четири градини, 6 D кино и невиждана мода до месец в Странд, четем във в. „Черноморски фар“. Амбициозна програма включва Седмици на модата и танците, Дни на руската, немската, британската и ирландската култура, а през септември и – Дни на българската култура, глави подзаглавието на бургаското издание.

На 26 юли 2013 ще се проведе тържествено освещаване на СТРАНД в Бургас, последвано от едно от най-важните събития на града, Spirit of Burgas. Двете събития ще привлекат в града десетки хиляди посетители. Това стана ясно в петък вечер, когато мениджърският екип представи подготовката за откриването и обяви лятната програма

Туроператори искат таксита-микробуси. Заглавието отново е на „Черноморски фар, а подзаглавието гласи: Браншът се жалва от дупките в закона при превоз на по-малки групи.

Туристическият бранш се обедини срещу хаоса с такситата и предложи изход от напрегнатата ситуация. Бургаската регионална туристическа камара излезе със сигнална записка, която изпрати на транспортния министър Данаил Папазов.

В нея те настояват да се промени така законодателството, че да може да се издава лиценз за превоз на пътници с микробуси, по-малки от 8 плюс 1 места.

   
Коментари