Предвиждат "малък редизайн" на мярката 60/40

Предвиждат
Снимка: БНТ

Предвижда се малък редизайн на мярката 60/40. Интензитетът на помощта на държавата ще бъде на две части. Това каза служебният социален министър Гълъб Донев след края на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"При 30% спад в оборота държавата ще подпомогне 50% от осигурителния доход за лицата, включени в икономическите дейности, които ще бъдат подпомагани, а също така към осигурителния договор ще бъдат включени и допълнителните от работодателя осигурителни вноски за лицата", каза министър Донев, цитиран от БНТ. 

При спад в оборота с 40% към помощта от държавата ще се запази в съотношение 60/40. Тази подкрепа ще бъде изчислена от осигурителния доход за месец април.

Всички работодателски организации подкрепиха проекта за постановление, изхождайки от факта, че има три ограничения, за да бъде по-добър - няма предвидени средства в бюджета, няма действащ парламента, за да промени това и няма време за нотификация на по-сериозни изменения. Това заяви след срещата Васил Велев от АИКБ.

Новият дизайн на мярката беше изработен в две многочасови тристранни срещи от представители на икономическия блок на правителството, от синдикати и работодатели, каза той. Уточни, че АИКБ са внесли предложения за подобряване на проекта. Първо - да се добави в него в раздела за особено потърпевшите бизнеси - пътническия и въздушен транспорт. Второто предложение е подкрепата да важи за назначени към месец април, а не към месец януари.

Също така заявихме категорично желание да изработим заедно мерките за подкрепа на заетите, доходите на работещите и на предприятията, при евентуална нова вълна, а и в оставащите месеци до края на годината, предвид на временната рамка за допустима държавна помощ, която ЕК е изработила, заяви Велев.

Коментари

Още от последните новини