Предлагат още облекчения за внос на работници

Предлагат още облекчения за внос на работници - E-Burgas.com

След като от години бизнесът се оплаква от недостиг на работници с определена квалификация, депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" са внесли предложение за промени Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност между първо и второ четене. Те предвиждат по-лесен внос на работници от страни извън ЕС и удвояване на квотата за чужди специалисти, които може да наеме дадена компания. Това съобщава capital.bg.

Това е втора инициатива за облекчаване на нормативната уредба за внос на специалисти, след като през ноември парламентът прие изменения, според които срокът на т.нар. синя карта за висококвалифицирани служители от страни извън ЕС се повиши от една на четири години.

Асоциацията на организациите на българските работодатели подкрепя промените. По нейни данни от анкета, проведена в края на 2017 г., 45% от работодателите посочват, че планират да назначат нови работници, а 29% - че има такава вероятност в зависимост от развитието на пазара.

В момента работниците в дадена фирма, които са граждани на трети страни, не могат да надхвърлят 10% от общия брой на заетите в нея. Предложението на депутатите е таванът да се вдигне на 20%. Ако фирмата е с персонал под 250 души и оборот под 100 млн. лв. - до 35%.

Отново се предлага и премахването на ограничителния списък с професии, според който се внасят висококвалифицирани кадри в страната (с т.нар. синя карта на ЕС), без работодателят да трябва да изготвя анализ на пазара, за да докаже нуждата от внос на работниците. Доскоро синя карта без пазарен тест се издаваше само за десет професии от сектора на информационните технологии. През януари към тях бяха добавени и три инженерни специалности.

Друга мярка е свързана с искащите да работят в България граждани на страни извън ЕС, които са с доказан български произход. Според закона в момента, докато чакат издаването на документ за постоянно пребиваване, те трябва да получат разрешение за пребиваване и работа от МВР. Сега се предлага единствената стъпка да е регистрация от работодателя в Агенцията по заетостта.

 

 

Коментари

Още от последните новини