Предадоха на съд шофьор-убиец за катастрофа през 2012г.

Предадоха на съд шофьор-убиец за катастрофа през 2012г. - E-Burgas.com

Окръжна прокуратура-Бургас предаде на съд Владимир Димитров. Той е подсъдим, затова че в катастрофа между Българово и Миролюбово по непредпазливост причинил смъртта на Димка Христова, настъпила на 01.03.2013г., както и средна телесна повреда на  повече от едно лице:

- на Еленка Димитрова: счупване на дясна предлакътница, довело до  трайно затруднение на  движението на  дясната ръка за срок от около 5-6 месеца при обичаен ход на оздравителния процес; счупване на лявата лакетна кост, довело до  трайно затруднение на  движението на  лявата ръка за срок от около 3-5 месеца при обичаен ход на оздравителния процес; счупване на лява бедрена кост, довело до трайно затруднение на  движението на  левия крак за срок от около 6-8 месеца при обичаен ход на оздравителния процес;

- на  Тайбе Мехмед: счупване на  ацетабулума на десен крак, довело до трайно затруднение на  движението му за срок от около 12 месеца при обичаен ход на оздравителния процес;

- на водача Марин Неделчев: контузия на гръдния кош,тотален пневмоторакс в ляво с подкожен емфизем, гръдната травма е довела до разстройство на здравето временно опасно за живота- престъпление по чл.343 от ППЗДвП.

На 20.11.2012г.Владимир Димитров от гр.Варна пътувал от гр.Казанлък за гр.Варна с личния си лек автомобил по главен път ПП І-6. Около 16-16.20 часа, движейки се към гр.Бургас, подминал Т-образно кръстовище с второстепенен път вляво (за с. Миролюбово). Спрял на отбивка в дясно, след автобусната спирка, за да изпуши цигара, след което да се отправи към гр.Варна.

По същото време и в същата посока (от гр.Айтос за гр.Бургас), св.Марин Станчев Неделчев, управлявал собствения си лек автомобил. На предната дясна седалка е седяла Димка Христова, зад нея, на задната седалка - Тайбе Мехмед, а зад водача - Еленка Димитрова. Времето било ясно, слънчево, пътната настилка - суха. След като Неделчев подминал разклона на с. Миролюбово за Бургас пътя пред водача бил чист. Трафикът не бил много натоварен. Управлявал автомобила в дясната лента с включени къси светлини и със скорост около 90 км/час. Пред него нямало автомобили. Пътният участък след разклона за  с.Миролюбово е прав, с две ленти за движение посока гр.Бургас и една лента за движение в обратна посока, отделена от другите две с единична непрекъсната линия, която пътните превозни средства е забранено да я застъпват и пресичат. Когато бил на около 100 метра след  Т-образното кръстовище с второстепенен път в ляво (за с. Миролюбово), св.Неделчев видял лекия автомобил на подсъдимия, спрян извън пътното платно, в дясно от посоката му на движение. Възприел автомобила, установен в покой.

Когато л.а., управляван от свидетеля Неделчев, бил на около 48 метра, подсъдимият предприел действия в изпълнение на намерението си да се върне обратно, към разклона за с.Миролюбово, за да отиде в гр.Варна. Привел автомобила в движение  и го насочил към пътното платно. Преди започване на маневрата не подал светлинен сигнал, с който да обозначи намерението си за маневра и влизане в  платното.

Вместо да погледне на ляво, той гледал на дясно, за идващи моторни превозни средства от гр. Бургас към гр. Айтос, за да може да се включи в насрещната лента за движение, към която се бил насочил. Без да се е уверил в безопасността на маневрата, Димитров насочил автомобила към пътното платно, завил волана наляво и навлязъл с предницата на автомобила перпендикулярно на лентата, по която се движел автомобилът на св.Неделчев. Свидетелят Неделчев започнал маневра за заобикаляне. Автомобилът на подсъдимия обаче продължил да се движи, което направило маневрата за заобикаляне невъзможна. Тогава Неделчев опитал да спре управлявания от него автомобил. Последвал удар между двете превозни средства. След удара двата автомобила спрели в насрещната лента за движение от посока гр. Бургас.

Пострадалите били откарани в болница, където по-късно Димка Христова губи живота си.

Окръжен съд –Бургас е насрочил съдебното заседание за 28.07.2016г.

 

 

 

Коментари

Още от последните новини

Светът
Предадоха на съд шофьор-убиец за катастрофа през 2012г. - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Предадоха на съд шофьор-убиец за катастрофа през 2012г. - E-Burgas.com

Африка