Правят нова карта на шума в Бургас

Правят нова карта на шума в Бургас  - E-Burgas.com

Търсят колко бургазлии обитават район, изложен на шум

Община Бургас ще актуализира на Стратегическата карта за шума в околната среда на агломерация в града. На сайта на общината вече има обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на проекта. Картата трябва да отчете всички източници на шум, съответно от автомобилния, железопътния и въздушния транспорт, както и от промишлени дейности. Стойността на поръчката без ДДС е 58 333 лв. 

Новото изследване трябва да покаже колко бургазлии обитават район, изложен на шум и къде има надвишаване на граничните стойности на показателите. Данните ще бъдат сравнени с предходната шумова ситуация, отразена в одобрената стратегическа карта за шума за агломерация Бургас от Общински съвет Бургас и докладвана пред ЕК.

Автомобилният транспорт ще бъде анализиран, чрез данни за интензивността на движението в приведени единици за върхов час (брой транспортни средства за час, сезонно разпределение) и скорост на транспортните потоци за различните улици, автомагистрали и участъците върху тях с различна структура и характер на транспортните потоци. Ще бъде направено и процентно съотношение между леките автомобили и тежкотоварните превозни средства в това число и тези от градския обществен превоз, както и анализ на пътните настилки и тротоарите. 

Въздушният транспорт от дълги години е един от основните източни на шумово замърсяване, като много бургазлии се оплакват от ниско прелитащите самолети над крайните комплекси "Славейков" и "Изгрев". В новата карта ще бъде анализирана обща площ на летището и разположение спрямо линията на застрояване, дължина и ширина на пистите, брой, тип и максимален тонаж на обслужваните въздухоплавателните средства, опериращи на летището и брой излитания и кацания в различните периоди на денонощието и по сезони.

Различните участъци ще бъдат отбелязвани на картата, спрямо нивата на децибелите на шума. Най-ниската стойност е под 35 децибела, а най-високата над 80 децибела. 

Коментари