Правим морето целогодишна дестинация със СПА туризъм

Правим морето целогодишна дестинация със СПА туризъм - E-Burgas.com

Проектът на Министерството на туризма за създаване на 7 балнео- и СПА дестинации в страната, включително и Черноморска, е част от стратегията за утвърждаване на България като целогодишна дестинация. Инициативата се реализира съвместно с бранша и местната власт и е изключително важна за Черноморието, защото ще помогне хотелската база тук да се използва през четирите сезона. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова на третата среща от поредицата дискусии  за балнео- и СПА дестинациите.

Тя благодари на междуведомствената работна група по проекта, която анализира постъпилите от общините предложения по него, и за подкрепата на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Целта бе да създадем база за дискусии с бизнеса, за да надградим вече създаденото и осигурим цялостен качествен продукт, подчерта министър Ангелкова.

СПА дестинациите ще бъдат рекламирани на всички големи форуми с участието на министерството и в интернет платформата I love Bulgaria. Ведомството работи и по проект, който проучва актуалните нагласи в търсенето на туристическите продукти. Германските туристи например свързват България преди всичко с плажовете и почивка на море, а балнео- и СПА услугите заемат 5-о място в предпочитанията им. Това означава, че трябва да развиваме този вид туризъм и да засилим търсенето му, каза министър Ангелкова. И отбеляза информацията, получена от туроператора  „Томас Кук“, че България е все по-предпочитана като дестинация и ръстът на туристите му е близо 30% спрямо миналата година.

Министър Ангелкова обърна внимание и върху връзката между проекта за дестинациите и здравния туризъм. Сътрудничим си с Министерството на здравеопазването, което работи по транспонирането на Директивата за трансгранично лечение на пациенти. Надявам се, след като сложихме фокус върху здравния туризъм с проведената през миналата година в София първа международна конференция по тези въпроси, сега отново да ги обсъдим на второто й издание през октомври, каза министърът. Тя припомни, че България е изключително богата на минерални извори и заема второ място след Исландия по запаси. Чрез СПА  дестинациите министерството подпомага усилията на общините и туроператорите. Целта е това, което вече е създадено като продукт, да бъде рекламирано още по-фокусирано и да привлича вниманието, включително с големия потенциал на Черноморието.

За да разширим крилата на активните сезони и да превърнем България в целогодишна туристическа дестинация, ние заложихме на три концепции, допълни министърът. Едната е свързана с разработените 8 културно-исторически дестинации, които функционират и увеличиха сериозно прираста на туристи. Другият проект, с който СПА дестинациите могат да се комбинират, е за 12-те винено-кулинарни.

В срещата за СПА дестинациите във Варна участваха областните управители на Варна Стоян Пасев и на Добрич Красимир Кирилов, зам. областният управител на Бургас Владимир Крумов, кметове от всички черноморски общини, предприемачи, туристически организации и др. Министър Ангелкова благодари на кмета на Варна Иван Портних за ангажираността да се развиват туристически продукти от високо качество и изтъкна, че градът и регионът изцяло покриват представата за дестинация за 4 сезона.

В отговор на въпроси от медиите министър Ангелкова посочи, че проверките по морето продължават много интензивно. Правят се средно по две инспекции на плажовете за спазване на съотношението между свободна и платена зона, включително и чрез замервания на геодезисти.  При сигнали, че свободната зона не отговаря на изискванията, се прави и допълнителна инспекция. Проверката на Златни пясъци  показа, че свободната зона е 52%, т.е. повече от регламентираната. За свободната зона на плаж „Несебър-юг“ също е направен мониторинг и там изискванията са спазени. Ще направим още един мониторинг, каза министър Ангелкова и увери, че  продължават проверки и по хотелите, за да се следи как се изпълняват изискванията на Закона за туризма за съответствието между категорията им и качеството и обема на предлаганите услуги.

Коментари

Още от последните новини