ПП „Море” излезе с декларация срещу готвените увеличения на местните данъци в Несебър

 ПП „Море” излезе с декларация срещу готвените увеличения на местните данъци в Несебър - E-Burgas.com

ПП „Море" в Несебър се обяви против предложението на кмета Николай Димитров да вдигне данъка върху недвижимите имоти от 1,2 на 2,2. В декларация, изпратена до медиите от политическа партия са категорично против това намерение. "То вече бе определено като „необосновано и неправилно“ от общинските лидери на ГЕРБ Златко Димитров и на ДСБ Ивайло Ляхович, които също се обявиха в декларация против намерението на кмета Николай Димитров. 

Огромният скок на данък недвижимост не се съобразява със затрудненото финансово положение на населението в общината - именно то ще пострада най-много от предложението на кмета Димитров. Настояваме Община Несебър да намали разходите и да прекрати неефективните инвестиции, вместо да вдига данъците", се посочва още в декларацията.

Ето и пълния текст:

Декларация на ПП „Море”                

относно вдигането на данъка върху недвижимите имоти по предложение на кмета на Несебър Николай Димитров                     

По предложение на кмета Николай Димитров, община Несебър възнамерява да вдигне данъка върху недвижимите имоти от 1,2 на 2,2, което е драстичен скок от 83,33 процента.

Политическа партия „МОРЕ“ е категорично против това намерение. То вече бе определено като „необосновано и неправилно“ от общинските лидери на ГЕРБ Златко Димитров и на ДСБ Ивайло Ляхович, които също се обявиха в декларация против намерението на кмета Николай Димитров.  

Огромният скок на данък недвижимост не се съобразява със затрудненото финансово положение на населението в общината - именно то ще пострада най-много от предложението на кмета Димитров.  

Как ще стане това

            Да кажем, че един жител на община Несебър разполага с около 300-400  кв. м площ, която отдава под наем през летния сезон. Сегашният размер на данък недвижимост от 1,2 процента изисква от този собственик да заплати близо 500 лева годишно. Увеличението от 83.33 процента ще вдигне данъка над 900 лева. Акумулирано за 10 години напред, сумата скача на 9 хиляди лева. Това е непосилен разход за семейство, което се прехранва само от туристи през летния сезон. Още по-силно ще пострадат собствениците на стотици хотелчета, ресторантчета и малки магазинчета по градове и села, които изхранват семейства и осигуряват работна ръка.

            Необоснованото повишаване на данък недвижимост ще доведе най-малко до пет неблагоприятни последици за населението в община Несебър.

  1. Ще се увеличат задълженията на населението и фирмите. Данъка ще бръкне в джоба на всеки един от нас.
  2. Ще се намали събираемостта на данъците – голямата част от хората няма да могат да плащат подобни драстични повишения.
  3. Ще се увеличи безработицата – малкият и средният бизнес ще бъде принуден да съкращава персонал, за да плаща високите данъци.
  4. Немалко малки фирми ще спрат да работят, тъй като разходите им ще надвишат приходите.
  5. Хората, които отдават стаи под наем ще бъдат принудени да вдигнат цените на нощувките и да повишат цените в ресторантите, а това ще започне да гони туристите от община Несебър в съседни морски общини.

            Вместо да изпитаме всички тези негативни  последици, ние предлагаме на ръководството на общината да направи две неща:

  1. Да намали разходите на общинската администрация и да съкрати ненужните служители.
  2. Категорично да прекрати неефективните инвестиции. Сега общинското ръководство влага милиони в неработещи обекти. Те са много, но само два примера са достатъчни: В новата сграда на БКС и ремонтираното кметство в Стария Несебър са вложени милиони общински пари от нашите данъци, но сградите не се ползват.

            Подобно разточителство е недопустимо. Партия „МОРЕ“ категорично се обявява против това - населението да финансира от джоба си паразитни административни структури и мегаломански проекти, които гълтат милиони, без да печелят средства за общината.

            Сега е краят на летния сезон. Всеки малък и среден бизнесмен в община Несебър намалява до минимум или разпуска персонала си, за да съкрати разходите. Единствената организация, която не прави това, е община Несебър, защото тя не харчи собствени, а наши пари - всички ние издържаме с данъците си нейната администрация.

Заради това ние призоваваме кмета на общината Николай Димитров да оттегли предложението си за повишаване на данък недвижимост.

 А ако все пак не го стори – предлагаме на общинските съветници да не товарят населението на общината с непосилни разходи, с които да финансират неразумната политика на общинската администрация.

           

            Председател на ПП „МОРЕ“ -  Благой Филипов, общински съветник

            Кирил Киров – общински съветник

            Виктор Атанасов – общински съветник

            Тонка Пешева – общински съветник

            Иван Янев – общински съветник

            Демир Петров – общински съветник

Коментари

Още от последните новини