Повечето бургазлии казват „ДА” на забраната за пушене

Повечето бургазлии казват „ДА” на забраната за пушене - E-Burgas.com
Повече от половината бургазлии са категорично съгласни с пълната забрана за тютюнопушенето на обществени места. Това сочат данните от прочуване, направено от Регионалната здравна инспекция. В анкетата са участвали 514 души, от тях 69,3% подкрепят идеята за въвеждане на пълна забрана, а 31% са против. По-голяма част от тези, който подкрепят ограничаването на тютюнопушенето са на възраст от 19 до 65 г. За разлика от тях повечето от лицата в нетрудоспособна възраст са заявили, че не са съгласни с предвидената забрана. Проучването е било извършено през определените дни на различни места - търговски улици, магазини за промишлени и хранителни стоки, лечебни заведения, кафенета с цел да се повиши информираността на населението. Обхванати са били хора от различни възрастови групи-ученици, студенти, бременни, майки с деца, работещи хора, пенсионери лица в неравностойно положение. Проведени са били дискусии и консултации по превенция на тютюнопушенето. От 1 юни 2012 г. влиза в сила пълната забрана за тютюнопушене, както следва в Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето (ДВ бр. 40 от 29 май 2012г.). Изменението се отнася за: Закрити обществени места:
  • забранява се тютюнопушенето във всички закрити обществени места,
  • помещения с обособени работни места, където се полага труд, както и помещения към тях със спомагателно и обслужващо предназначение.
По изключение единствено се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата, отделени с въздухонепроницаеми стени, плътно затварящи се врати, обозначени ясно, в които е изградена вентилационна система. В тези помещения не се разрешава присъствието на лица до 18 год. възраст. За открити обществени места се забранява тютюнопушенето в:
  • прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училища, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца,
  • площадките за игра,
  • местата, където се организират мероприятия за деца и ученици,
  • спортните обекти, летните кина и театри по време на спортни и културни прояви.
След 1 юни 2012 г. контролът продължава да се осъществява от РЗИ съвместно с други ведомства.
Коментари

Още от последните новини