Повече студенти ще учат IT технологии в двата бургаски университета

Повече студенти ще учат IT технологии в двата бургаски университета  - E-Burgas.com

40 младежи ще бъдат подпомогнати да вземат бакалавърска степен в направление „Компютърни науки“ и „Софтуерно инженерство“

Приемът на студенти в IT сектора ще бъде увеличен в двата висши учебни заведение Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Бургаски Свободен Университет с по 50 бройки за следващата учебна година. Предложението е направено от група общински съветници от ГЕРБ и ще бъде гласувано на следващата сесия на местния парламент в Бургас. 

Според групата съветници приемът на студенти в областта на IТ технологиите от една страна е недостатъчен, а от друга липсва мотивация, а
понякога и средства, за да могат учениците да продължат образованието си в университет. Привличането на големи компании в тази област пряко се повлиява от наличието на развити университетски специалности, осигуряващи необходимия им кадрови ресурс.

Идеята е да продължи подпомагането на студентите, започнали през предходната учебна година и продължаващи във втори курс, както и бъде подпомогнато обучението за придобиване на образователно-квалификационна степен „Бакалавър“ на 20 /двадесет/ студенти първи курс от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас, направление „Компютърни науки“ „Софтуерно инженерство“ и 20 /двадесет/ студенти първи курс от Бургаски Свободен Университет, специалност „Софтуерно инженерство“ с общински средства, покриващи себестойността на семестриалните такси. Средствата за първия семестър на 2017 г. са предвидени в бюджета на Община Бургас, а за втория семестър ще бъдат предвидени в бюджета за 2018 година.

Двата университета ще бъдат ангажирани да създаде възможност студентите да натрупат както теоретични знания, така и стаж от една страна, а от друга да покажем на компаниите наличие на готови обучени кадри, които те могат да ползват.

При подбора на студентите, които ще бъдат включени в тази програма, всеки университет ще назначи комисия, включваща и представители на Общински съвет-Бургас и Община Бургас, както и да разработят критериите, по които ще бъдат класирани кандидатите като включат заявено желание и успех /кандидат-студентски или семестриален/.

През миналата година Общински съвет гласува заплащането на семестриалните такси на общо 60 студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Бургаски Свободен Университет от специалностите „Компютърни системи и технологии“ и „Софтуерно инженерство“. Така беше даден старт на програмата за подпомагане на обучението по специалности, които допринасят за развитието на ГГ сектора и аутсорсинг услугите.

Коментари

Още от последните новини