Повече от половината българи си приготвят зимнина

Повече от половината българи си приготвят зимнина - E-Burgas.com

Половината от българите участват в отглеждането и приготвянето на домашни продукти. 83% посочват, че консумират домашно приготвени продукти, защото смятат, че са по-качествени от тези в магазина. Близо 2 млн. и 200 хил. българи (53%) посочват, че консумират домашни алкохолни напитки. 51% от българите посочват, че са участвали в бране/ събиране на реколта. 

Близо всеки пети е взимал участие във варенето на домашен алкохол, а 660 хил. (12%) в коленето на прасе. 79% консумират домашно приготвени или отгледани продукти, спрямо 20%, които не консумират.

Данните показват, че с повишаване на възрастта нараства и делът на консумиращите домашни продукти. В малките градове и селата процентът на консумиращите домашно продукти е по-висок в сравнение с областните градове и Столицата.

Най-често консумираните домашни продукти са туршия с 32%, компоти – 28%. Зеленчуците/ зеленчукови консерви – 25%.

Сред предпочитаните домашни продукти от българите са още лютеница, сладко, кисело зеле, ракия, месо, яйца, млечни продукти и т.н. Половината от българите декларират, че участват в отглеждането/ приготвянето на домашни продукти, а 49% посочват, че не участват.

С нарастването на възрастта се увеличава делът на хората, които участват в тези процеси. 81% от живеещите в селата посочват, че участват в отглеждането/ приготвянето на домашни продукти. В столицата този дял е 25%.

В проучването бяха тествани различни твърдения свързани с домашно приготвени продукти.

83% посочват, че консумират домашно приготвени продукти, защото смятат, че са по-качествени от тези в магазина, а едва 8% не са съгласни с това. Отново в контекста на качеството на домашната храна, то 81% споделят, че консумират домашно приготвена храна, защото знаят какво съдържа. За близо две трети от българите консумацията на домашно приготвени продукти е свързана с факта, че излиза по-евтино. За 27% това не е определящ фактор. 76% консумират домашни продукти, защото им напомнят за вкуса от детството. 12% не са съгласни.

Най-младите в по-голям дял в сравнение с другите възрастови групи посочват, че не са съгласни.

Коментари

Още от последните новини