Потвърдиха екстрадицията на българин, разследван в Италия за склоняване към проституция

Потвърдиха екстрадицията на българин, разследван в Италия за склоняване към проституция - E-Burgas.com

Състав на Апелативен съд- Бургас потвърди решение на ОС-Бургас, с което е допуснато изпълнение на Европейска заповед за арест на Иван Петков и предаването му на компетентните власти на Република Италия.

Петков е търсен за наказателно преследване провеждано в  Италия за извършено престъпление през 2014 г.-2015 г., аналогично по престъпен  състав на чл.155, ал.5, вр. ал.3 от Българския  НК,  според който за склоняване към проституция по отношение на две или повече лица, с користна цел се налага наказание лишаване от свобода за срок от 3 до 10 години и глоба от 10 000лв. до 25 000лв.

Престъплението, за което се иска предаване не е извършено на територията на Р.България. Дадена е гаранция от издаващата страна, че ако бъде осъден Петков може да бъде върнат в България за изтърпяване на наказанието. В случая българският съд няма правомощия да проверява обвинението или съдебното решение, а само дали е редовна издадената Европейска заповед за арест, както и наличието на условията за предаване на лицето.

Въззивният състав е приел, че подадената жалба срещу решението на първата инстанция е неоснователна. Съдът счита, че са налице са всички изисквания на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, поради което искането за предаване на Иван Петков на съдебните власти в Италия е правилно уважено от страна на ОС-Бургас.

Решението е окончателно.

Коментари

Още от последните новини