Посочиха Бургас като добрия пример за развитие на индустриални паркове у нас

Посочиха Бургас като добрия пример за развитие на индустриални паркове у нас - E-Burgas.com

До какъв етап е стигнало изготвянето на списъка с ключови, индустриални паркове в България. Този въпрос отправи бургаският депутат Деница Николова към вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Нинова в рамките на парламентарния контрол.

Народният представител припомни, че този списък е от ключово значение за развитието на бъдещите индустриални зони, както и за възможностите за еврофинансиране по тези проекти.

„Списъкът е важен по няколко причини. От една страна, чрез него ще имаме възможността да използваме европейско финансиране, за да подкрепим потенциалните инвеститори за създаване на заетост, на нови технологични производства. От друга страна – важен е баланс при изграждането на ключовите зони. Това е елемент на формиране на дългосрочна, регионална политика. Надявам се да се положат максимални усилия за правилен анализ по темата. Дано в краткосрочния, определен от вас хоризонт, да имаме готов този важен списък“, заяви Деница Николова.

Тя отправи още два въпроса към ресорния министър – ще бъде ли публично достояние изготвянето на бъдещия списък и къде е мястото на Югоизточен район в него.

„Когато изготвяте този списък, е добре да използвате методология и критерии, които да са публично достъпни, за да могат заинтересованите страни да могат да участват в процеса. Това е важно и за избора на местоположение на бъдещите зони. Колкото до Югоизточен регион – той следва да има своя стратегически, индустриален парк. Местоположението на Бургас е ключово за подобен тип инвестиции и зони“, допълни Николова.

Министър Нинова посочи Бургас като добрия и успешен пример по отношение на развитието на индустриалните паркове у нас. Народният представител бе категоричен, че това е така чрез подкрепата в последните няколко години и последователните стъпки на управлението на ГЕРБ в тази посока.

„При изготвянето на списъка, който трябваше да е приет 1 година след измененията в закона, е небходимо да се следва комплексен подход. Има стратегически анализи и документи под формата на проекти за интегрирани, регионални стратегии за всеки регион. Колкото до европейското финансиране има няколко възможности. Една от тях е по Плана за възстановяване. Като трябва да се отчете коментара на ЕК, че минимум две от зоните трябва да са в Северна България за бъдещо усвояване на евросредства. Възможно е и отпускане на такива по споразумението и за партньорство, като зоните се разделят на такива с регионален и местен характер“.

От отговора на вицепремиера стана ясно, че до момента в регистъра са включени 9 парка, а срокът за финалното му изготвяне изтича на 12 март. Пое се ангажимент срокът да бъде спазен, въпреки малкото оставащо време. Предстои темата да бъде разисквана и в Комисията по икономика.

Свързани статии
Тагове
индустриален парк
Коментари

Още от последните новини