Поскъпват хлябът, сиренето, месото и яйцата

Поскъпват хлябът, сиренето, месото и яйцата - E-Burgas.com

Повишение на цените на основните хранителни продукти очаква българските потребители. Причината - очакваното поскъпване на промишления ток с межди 30 и 60 процента от следващия месец. Бизнесът и синдикатите подготвят протести срещу повишаването на цената на тока за индустрията. Това потвърди председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
 
"Неизбежно е поскъпването на основните хранителни стоки в потребителската кошница", коментираха за Дарик представители на бизнеса. С колко и кога ще поскъпнат хлябът, млечните продукти, месото и яйцата?

Поскъпване на продуктите със сигурност ще има, но с колко - ще стане ясно след като производителите си получат първите фактури за потребената електрическа енергия.
 
"Всяко увеличение, което има, то се отразява на производствената цена. Но мога да кажа, че не е само енергията влияе върху цената на продукта", коментира производителят на месо и млечни продукти Димитър Маджаров.

Председателят на асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев призна, че след месец и потребителите ще усетят промяната в цените на основните хранителни стоки.

 "Както винаги производителят поема пръв този удар. Потребителят ще го усети след месец-месец и половина. Повишаването на цените категорично е неизбежно, но с колко точно - отговорът на този въпрос е доста по-сложен", заяви Вътев.

Заради по-големите разходи се очаква и повече фирми да минат в сивия сектор, обясни председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Мариана Кукушева.
 
"Най-вероятно потребителите няма да усетят бързо покачването на себестойността на хляба. Защото голямата конкуренция, начинът на договаряне, огромният сив сектор всъщност няма да позволят нещата да се случат веднага и пряко. Обаче потребителят ще плати една друга цена, за която обикновено никой не говори - увеличаването на сивия сектор намалява вноските към бюджета. А от намалените вноски започват да страдат социалната, здравната и пенсионната система", обясни Кукушева. 
 
Покъпване на стоките, цените и услугите ще има. Никой обаче не може да се ангажира с точна сума или процент. Ще се изчакат първите фактури за тока и тогава вече ще знаем с колко ще поскъпне живота в България.

Коментари

Още от последните новини