Пощадиха с по-лека мярка обвиняеми за незаконен трафик на чужденци

Пощадиха с по-лека мярка обвиняеми за незаконен трафик на чужденци  - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас отмени определение на Районен съд – Царево за вземане на мярка „Домашен арест“ спрямо обвиняеми за подпомагане на незаконен трафик на имигранти и измени взетата мярка в „Парична гаранция“ в размер на пет хиляди лева.

Обвиняемите Людмил и Георги са изправени пред Темида за това, че на 24 август в района между Синеморец и Ахтопол,  в съучастие с Росен Ц, нарушили закона като помогнали на група от 11 чужденци от Иран и Ирак да се придвижат към вътрешността на страната.

Съдът в Бургас отчете в съдебното си заседание, че от м. септември 2016 г. до настоящия момент, освен ново привличане като обвиняеми, с участието на друг защитник, други действия по разследването не са извършвани. Въззивната инстанция констатира, че няма събрани доказателства, които да повишат степента на обоснованост на направеното предположение, макар същото да не е оборено към настоящия момент. Според съда неоправдано е продължителното бездействие в продължение на повече от 5 месеца и в разрез с гаранциите за правата на гражданите за бърз и справедлив процес, съобразно практиката на Европейския съд по правата на човека.

Бургаският окръжен съд съобрази същевременно, че двамата обвиняеми са с обременено съдебно минало и следва са се осигури тяхното участие при предявяването на материалите по разследването, което ще позволи своевременното му приключване. Видно е, че до момента няма данни обвиняемите да са се отклонявали от взетата спрямо тях мярка за неотклонение и с това да са направили опит да осуетят разследването, като окажат въздействие върху свидетели, вещи лица или да укрият доказателства. Поради това съдът прие, че адекватна и достатъчна се явява мярката за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5 хиляди лева, за всеки от тях.

Що се касае до наложеното ограничение обвиняемите да нямат право да обжалват мярката си за неотклонение в двумесечен период, въззивният съд намери същото за неоправдано и ненужно, тъй като в делото не се установяват доказателства, от които да се налага извод, че обвиняемите спекулират с това свое право. Окръжният съд на Бургас прие определението на Районния съд в Царево, в тази си част, да бъде отменено.

Коментари

Още от последните новини