Порт Прим Арт Фест очаква зелена светлина за следващи издания

Порт Прим Арт Фест очаква зелена светлина за следващи издания - E-Burgas.com

Артистичният елит очаква с нетърпение да получи зелена светлина за продължаването на Фестивалът на изкуствата Порт Прим Арт Фест, организиран от Гранд Хотел и СПА Приморец , с подкрепата на Община Бургас

,,Благодарни сме на ГРАНДА на Бургас за финансовата и организационна подкрепа на фестивала и се надяваме да продължат да подкрепят развитието на кулутурата,, коментира художникът Стефан Божков . Пилотното издание на фестивала на изкуствата на Бургас - Порт Прим Арт Фест получи отлични отзиви от артистичните среди на България. Своите адмирации към организаторите и инициатори на културния форум Община Бургас и Гранд хотел и СПА Приморец, поднесоха творците от направления литература, кино, театър, архитектура, живопис, графика, скулптура, енология и кинокритика, част от инициативата. Специални благодарности получи и творческият директор на фестивала – художникът Стефан Божков.

Голямата ни актриса, любима на поколения българи Цветана Манева, лично застана начело на първото издание на културния форум, провело се в дните от 9 до 14 октомври 2017г. "Бургас е място за  изкуство, винаги съм знаела това. Много искам това събитие да се превърне в устойчиво и да има бъдеще през годините. Заслужават го хората на Бургас, които обичат своя град  и трябва да се гордеят с позитивния пример в лицето на екипа на Гранд Хотел Приморец които подкрепят с всички свои сили и средства това мероприятие." - сподели емоционално тя позицията си като патрон на Порт Прим Арт Фест.

"Това е един от най-истинските, интимни и вълнуващи фестивали, защото всичко бе разчетено много добре“ – споделя журналистът и продуцент Георги Тошев. За художничката Долорес Дилова, поканата за участие във форума носи силно положителен заряд: "Когато Стефан Божков се свърза с мен с покана за този фестивал, изобщо не се колебах: знаех, къде отивам. Благодаря на организаторите за прекрасните мигове" За керамикът Георги Миленов, бъдещето на форума е сигурно: "Вярвам в Порт Прим Арт Фест — че ще се превърне в нещо страхотно с времето." Художничката Наталия Абаева определя фестивала като фундаментален: "За мен, самата идея на фестивала е много добра — да събереш няколко вида изкуство — театрално, изобразително, поезия... — защото те не могат да съществуват едно без друго."  Скулпторът Васко Ернст Бърдаров и дизайнера Лилия Колева-Бърдарова от Bird Art Studio приемат участието в Порт Прим Арт Фест като предизвикателство: „Поканата за фестивала бе уникално предложение, тъй като арт директорът Стефан Божков е направил богата селекция от различни творци и хора, изявяващи се в различни области. Това създава неповторима атмосфера.“

„Много сме впечатлени от това, което успяхме да видим от форума. Пожелаваме успех и много благодарим за поканата!" – споделят актрисите Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас. За журналистът, консултант по етикет и протокол и медия консултант и трейнър Мария Касимова-Моасе, Порт Прим Арт Фест е има огромно бъдеще: „Не само, защото Бургас принципно е зареден с култура, но и защото хотел Приморец, Магазия - тези нови пространства, които са уникални за България и изобщо за контекста на българското изкуство, имат страхотен потенциал. Благодаря много на организаторите в лицето на Гранд Хотел Примроец и на община Бургас, че осъзнава, че културата трябва да се уважава и подкрепя.“ Поетесата и журналист Белослава Димитрова определя участието си във фестивала като надграждащо: "Много съм щастлива, че участвам в Порт Прим Арт Фест 2017, защото имах възможност да общувам с художници, с други изкуства, което вярвам, че ще даде отражение в моята работа. Много съм благодарна на организаторите на тази важна инициатива.“

Отлични отзиви и топли пожелания към Порт Прим Арт Фест отправят и човекът, създал формат „Кино&вино“ Веселин Савов, както и операторът и директор на Международен филмов фестивал "Карантината" Георги Кръстев, отговорният редактор на редакция „Култура“ на програма „Христо Ботев“ на БНР и писател Силвия Чолева, поетите Васил Балев, Иво Рафаилов и Йорданка Белева, визуалният артист Борис Праматаров, художниците Моника Попова и Валери Чакалов, преждевременно напусналият ни творец Атанас Гаджев.

За своето привидно кратко рождение и съществуване – в дните от  9 до 14 октомври  2017г. Порт Прим Арт Фест постигна много, а културният облик на Бургас преживя истински Ренесанс. Изкуствата оживяха на разнообразни сцени - от Магазия 1 на Морска гара, Културен център "Морско казино", Експозиционен център "Флора" и зала "НХК" до елегантните пространства на емблематичния за Бургас от 1959г. насам, Гранд хотел и СПА Приморец.

Желанието на бургазлии и гостите на града, както и на участниците в пилотното издание на Порт Прим Арт Фест е фестивалът да бъде и да пребъде във времето. В съзвучие с тези стремления.

На финал, споделяме думите на художникът и скулптор Камен Старчев за Порт Прим Арт Фест: "Смятам че един такъв фестивал би могъл да бъде една крачка Бургас да бъде не само "най-добрият град" за живеене, но и най-добрият град за изкуство в България."

 

Коментари

Още от последните новини