Поморие приe Бюджет 2020 от близо 30 млн. лв.

Поморие приe Бюджет 2020 от близо 30 млн. лв.  - E-Burgas.com

С 18 гласа „за” и 3 „въздържал се”, от общо 21 присъстващи общински съветници, бюджетът на Община Поморие за 2020 година беше приет на днешното 4-то заседание на местния парламент. Финансовата рамка на бюджета за 2020 г. е 29 318 611 лв. От тях данъчните приходи са 7 890 500 лв., неданъчните  приходи са 8 036 028 лв., субсидии – 14 825 201 лв. Преходният остатък от 2019 г. е 1 727 613 лв. Капиталовата програма на Общината за 2020 г. е 28 404 941 лв., от които над 25 млн. лева са осигурени от спечелени проекти, с подписани договори за европейско финансиране.

„Групата на общински съветници от БСП отчита значимостта на бюджета и обстоятелството, че той е резултат от положен труд на много хора от администрацията, общинските съветници и широката общественост.“, каза Никодим Стоянов от името на тримата общински съветници, които гласуваха с „въздържал се”. Те считат, че бюджетът е балансиран, реалистичен и отчита някои от предложенията на гражданите, но финансовата му рамка е по по-малка в сравнение с 2018 година и почти същата с предходната 2019 година, което е част от причините да гласуват с „въздържал се“.

Кметът Иван Алексиев благодари на общинските съветници, които подкрепиха най-важния документ за развитието на общината, а именно Бюджетът за 2020 г.

Благодаря за отговорното отношение по време на обсъждането на проектобюджета, което се проведе във всяко едно населено място. Бюджетът ни е балансиран и реалистичен благодарение на това, че той е написан от хората за хората. Всичко, което е в този бюджет е съобразено с исканията на хората по населени места. Неправителствените организации, спортните клубове и културните дейци също казаха какво очакват от нас като администрация, с което ние се съобразихме. А към групата на БСП имам една препоръка – нека партийните директиви да не стават прът в колелото на развитието на община Поморие. Гласувайте с разум и сърце, а не с партийната си книжка.“, каза кметът Иван Алексиев.

След едномесечните обсъждания на проектобюджета във всички населени места в общината като основни приоритети и тази година се утвърдиха инфраструктурата в съставните селища, обновяване на парковете и инвестициите за тяхното благоустрояване. Осигурено е европейско финансиране за ремонтирането на основи улици в Ахелой и в Каблешково; за реконструкция и рехабилитация на водоснабдителните мрежи в Бата и Страцин; за разширение на сградата на читалището в Каменар; за изграждане на втори етап на Рибарско пристанище Поморие; за благоустрояване на паркове в шест населени места и други.

„Не искахме да раздуваме бюджета изкуствено, затова в него умишлено не сме включили средствата по оперативни програми, по които кандидатстваме в момента и все още нямаме сключени договори. Като примери за това са довършването на детската градина в с. Гълъбец, реконструкцията на бившия Пионерски дом в „Дом на изкуствата“ и изграждане на парк на мястото на бившата станция на МВР в Поморие. Най-важното е да работим заедно за развитието на Поморие, а не да се делим на партийни групи”, каза кметът Иван Алексиев в края на заседанието.

Коментари

Още от последните новини