Погват по-здраво крадците на ток

Погват по-здраво крадците на ток  - E-Burgas.com
снимка: dailypress.bg

Три пъти по-висока глоба да плащат крадците на ток. Това е сред предложенията, които ще обсъжда работна група в Министерството на енергетиката с представители на ЕРП-тата за ограничаване кражбите на електроенергия, съобщава Дарик. 

Към момента доказаните крадци на ток, плащат по-малко от лоялните потребители на услугата. Предлага се и срокът за който се заплаща крадения ток да се увеличи от сегашните 3 на 6 месеца.

Така, ако тези промени станат факт, хванатите крадци на ток ще плащат не по 0,06 лв. на киловат за три месеца назад, а по 0,20 лв. на откраднат киловат за период от половин година назад.

"Към настоящия момент съществува един такъв парадокс и несправедливост - тези лица, които са недобросъвестни и крадат електрическа енергия, плащат по цена, която е за технологични разходи - приблизително около 6 стотинки на киловатчас. Тези 6 стотинки включват както цената за пренос и достъп, така и цена "задължение за обществото". А лоялните клиенти плащат около 13-15 стотинки на киловатчас. Това е недопустимо", категорична беше министър Теменужка Петкова.

"Имаме идеята и амбицията това да бъде променено, като предложението, което беше направено, е тази цена да бъде за недостиг на балансиращия пазар, която е приблизително около 20 стотинки на киловатчас, която трябва да заплащат тези недобросъвестни лица", обясни още тя.

Коментари

Още от последните новини