Погрижете се за здравето на цялото семейство с новите профилактични кампании на лаборатория „ЛИНА”

Погрижете се за здравето на цялото семейство с новите профилактични кампании на лаборатория „ЛИНА” - E-Burgas.com

През ноември и декември те включват пълно изследване на кръв с 38 показателя, полови и щитовидни хормони по избор, както и микробиологични изследвания – гърлен секрет, носен секрет и урокултура

През ноември и декември 2019г.  профилактичните кампании на медицинска лаборатория „ЛИНА” предлагат  изследвания, които са подходящи за различни  членове на семейството. Кампаниите важат в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна и Ямбол.  Пациентите могат

През ноември и декември 2019г.  профилактичните кампании на медицинска лаборатория „ЛИНА” предлагат  изследвания, които са подходящи за различни  членове на семейството. Кампаниите важат в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна и Ямбол.  Пациентите могат да изберат една или да комбинират няколко, като предварително записване или направление от лекар не се изискват. Таксата манипулация е 2лв.

Повече за  актуалните профилактични кампании в периода ноември - декември 2019г.

Първата кампания е пълно изследване на кръв, което е едно от най-предпочитаните, защото включва 38 показателя.  Сред тях са пълна кръвна картина (с 16 показателя),  серумна глюкоза, урея, креатинин, пикочна киселина, общ холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди, общ белтък, албумин, общ  билирубин, директен билирубин,  АСАТ, АЛАТ, АФ, ГГТ, калий, натрий, хлориди, калций и фосфор. Общата цена на изследванията е намалена на 17лв. от 63,50лв. Пълното изследване на кръв  дава информация за нивата на добрия и лоши холестерол, кръвната захар, състоянието на черния дроб, бъбреците и други органи и системи в организма. Препоръчително е да се извършва сутрин, на гладно.  

Следващата  кампания е насочена към скрининг на заболяванията на щитовидната  жлеза и предлага  изследване на хормон по избор от: FT3, FT4 и TSH. Всеки от тях е на намалена единична цена от 6лв. вместо 12лв. Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират. Тези хормони  са ориентир дали функцията на щитовидната жлеза е нормална, повишена или понижена. Изследването им трябва да се прави сутрин, на гладно и преди приема на кафе или други продукти, съдържащи кофеин.  

Третата профилактична  кампания е полов хормон по избор от: LH (лутеинизиращ хормон), FSH (фоликулостимулиращ хормон), Progesterone, Testosterone, Estradiol,  Prolactin. Всеки от половите хормони е на единична  цена от  7лв. вместо стандартните 14лв. Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират. От тази кампания могат да се възползват жени в широк възрастов диапазон, когато трябва да се уточнят причините за нарушения в менструалния цикъл: при първична и вторична аменорея ,при болезнена менструация  (дисменорея), при обилни и нерегулярни кръвотечения. Изследването на полови хормони е подходящо за двойки, имащи проблем с репродуктивните функции, както и при контрол на провеждана хормонална терапия.

Естрадиолът (Estradiol) е основният женски полов хормон, който се произвежда главно от яйчниците и има отношение към подготовка на маточната лигавица за имплантация на ембриона. Фоликулостимулиращият (FSH )и лутеинизиращият хормони (LH) се произвеждат от хипофизната жлеза. Първият има отношение към стимулиране съзряването на яйчниковите фоликули, а вторият има отношение към контрола на овулацията и образувнето на жълтото тяло.

Пролактинът (Prolactin) също се секретира от хипофизната жлеза и основните му функции са свързани с развитие на млечните жлези, секреция на мляко, а повишените му нива водят до потискане на секрецията на LH и FSH, ановулаторни цикли и безплодие.

Прогестеронът (Progesterone) е хормон, който се произвежда от жълтото тяло на яйчника и е отговорен за подготовката на маточната лигавица за последваща бременност. Неговите нива са от съществено значение за нормалното й протичане.

Тестостеронът (Testosterone) е андрогенен хормон, който има отношение към развитие на вторичните полови белези като окосмяване, мускулна маса, нисък глас при мъжете и др.

При изследване на половите хормони трябва да се спазват следните изисквания. Някои от тях се изследват в точно определен ден от месечния цикъл при жените. LH, FSH и естрадиол се изследват от 3-ти до 5-и ден от менструалния цикъл, а прогестерон - в 21-ви - 22-ри ден от цикъла. При изследване на пролактин стресът, емоционалното напрежение, дори страхът преди изследването, могат да доведат до умерено повишение на резултатите. Определянето на тестостерон е добре да става сутрин до 11ч., когато нивата му са най-високи. Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

В месечните кампании е включено и микробиологично изследване по избор на гърлен секрет, носен секрет и урокултура. Всяко от изследванията е на намалена единична цена от 7 лв. вместо стандартните 10 лв. В гърления и носния секрет се търсят причинители на инфекции на горните дихателни пътища. В случай, че се открият болестотворни бактерии, се изготвя антибиограма за определяне на подходящия вид антибиотик, който ги повлиява. Резултатът от нея е готов на 48-я час от даване на пробата. Установяването само на нормална микробна флора в гърления и носния секрет е начин за избягване на ненужна употреба на антибиотици и ограничаване на бактериалната резистентност. Двата вида секрет се вземат със стерилен тампон от лекар-специалист или обучен лаборант. Гърленият секрет се взема сутрин на гладно, без тоалет на устната кухина и зъбите. 

Микробиологичното изследване на урина (урокултура) се извършва при съмнение за бактериална инфекция на пикочните пътища.  Ако бъдат открити болестотворни бактерии, се изготвя антибиограма, като резултатът от нея е готов на 48-я час. Много важно е пациентите да спазват изискванията за тоалет преди даване на урина, за да може апаратът да открие само истинските патогени, а не замърсителите. Подробните инструкции, които трябва да се изпълняват, са публикувани на сайта на лаборатория „ЛИНА“. 

Месечните кампания на лаборатория „ЛИНА” важат в самостоятелните й лаборатории в областите Бургас, Варна и Ямбол. Таксата манипулация е 2лв.

Видео
Галерия
Коментари

Още от последните новини