Подземният боклук умириса центъра на Бургас

Подземният боклук умириса центъра на Бургас  - E-Burgas.com

Бургазлии масово изхвърлят органични отпадъци при пластмасата и стъклото

Новите подземни контейнери за разделно хвърляне на отпадъци, които бяха монтирани точно преди една година на площад "Тройката", се размирисаха. От вонята се оплакват най-вече търговците от близките магазини и минувачите, според които лошата миризма в района се носи цяло лято. Само на метри от кофите се намира и заведение за хранене, което изкарва маси на тротоара през лятото, а клиентите му са принудени да се хранят на фона на вонята. 

Подземните кофи в уличката до площада са за пластмаса, стъкло, хартия и органични отпадъци, като миризмата на разложено идва най-вероятно от последната. Не е гаранция обаче, че бургазлии стриктно спазват табелките върху контейнерите и не изхвърлят гнили продукти при пластмасата например. Практиката в разделното събиране показва, че контейнрите за пластмаса и стъкло се извозват по-рядко, защото самите контейнери не се пълнят толкова бързо. Това би обяснило и защо боклукът се вмирисва със седмици и дори вкарването му под земята не може да спре миризмата. В същото време самите извозващи камиони трябва да преосмислят графика си през лятото, тъй като от снимките се вижда, че двата контейнера за органични отпадъци буквално преливат. 

Припомняме, че от община Бургас планира да инсталира още 240 подземни контейнера на различни места в града през следващите пет години, с което едновременно да реши проблема с грозните гледки от разпилян боклук и неприятна миризма през лятото. Челният опит обаче показва, че вкарването на кофите под земята няма да реши вторият проблем, поне докато хората не свикнат с мисълта да разделят боклука си. 

Коментари

Още от последните новини