Подобрихме 20-годишен рекорд за потребление на ток

Подобрихме 20-годишен рекорд за потребление на ток - E-Burgas.com

Ниските температури са довели до върхово потребление на ток и природен газ в страната, съобщава Mediapool. Заради проблеми със задействането на резервните мощности за производство на ток и ограничения на вноса на електроенергия от Гърция, а вероятно и от другите съседни държави, енергийните доставки са под напрежение, свободният пазар е орязан от количества, но правителството в оставка се надява да не се стига до режим на тока.

Ситуацията се следи почасаво и едва ако всички съседни държави спрат износа си на ток, възникнат тежки аварии в мрежата и при резервните мощности, ще се предложи на министъра на енергетиката да спре и българския експорт на електроенергия, за да се гарантират доставките на българския пазар. Засега обаче това не се налага, както и въвеждането на режим на тока, заяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова на пресконференция във вторник.

Петкова съобщи, че на 9 и 10 януари е надминат 20-годишен рекорд в натоварването на елетроенергийната ни система и потреблението в понеделник в 19 часа е достигнало пик от 7679 МВ. Във вторник консумацията също е висока и ще се задържи такава поне още два-три дни.

Коментари

Още от последните новини