Почитаме Свети Архангел Михаил

Почитаме Свети Архангел Михаил - E-Burgas.com

Българската православна църква почита днес паметта на св. Архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден. На този ден празнуват Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райчо, Райна и Рангел.

Според православната църква св. Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Денят на светеца военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели е вторият по значимост след Димитроваден есенен празник на Българската православна църква. Архангел Михаил символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта.

В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека.

На свети Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.

Традицията днес повелява, да се заколи курбан за светеца и да се направят обредни хлябове, чиято пластика напомня тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен. Най-възрастният в дома чупи обредния хляб, полива го с вино и благославя: "Свети Архангеле, свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!".

Освен за Страшния Съд този празник ни напомня и за ангела пазител, който се дава на всеки християнин при неговото кръщение и който е наш верен помощник, защитник и наставник.

Коментари

Още от последните новини