Почистват и възстановяват канала на езерото „Вая"

Почистват и възстановяват канала на езерото „Вая
снимка: DronBurgas

Каналът, който свързва езерото „Вая“ и Черно море ще бъде почистен и възстановен. Дейностите ще се извършват по европейски проект спечелен от Областна администрация Бургас, съобщиха от пресцентъра на ведомството. През изминалите две години, в следствие на обилните валежи,  каналът нееднократно наводняваше района, в който е изграден. Тогава областният управител Вълчо Чолаков разпореди незабавно почистване, но поради липсата на средства предприетите мерки не дадоха необходимия траен резултат.  С цел да се предотврати реалната опасност от бъдещи бедствени ситуации, почистването на канала стана част от неотложните мерки, които Чолаков заложи в мандата си. Проектът, по негова идея, разработен от експертите в администрацията и със съдействието на община Бургас, е вече спечелен. Резултатите, които се очакват са опазване на околната среда и устойчиво  използване на природни ресурси не само в регионален аспект. Предвидените дейности ще доведат пряко до подобряване на екологичните условия в територии с международно значение (езерата Вая и Гала), с мерки включващи почистване и укрепване.

 „Заварих каналът около езерото в много лошо състояние, не добре поддържан, без да е почистван регулярно, обрасъл с плътна растителност и много отлагания по дъното. Всичко това силно затруднява обмена на води между езерото и морето. При обилни валежи водата в канала залива прилежащите имоти от урбанизираната територия на гр. Бургас. Получих множество сигнали от граждани. Намалената водопропускливост оказва негативен ефект и върху богатото биологично разнообразие на езерото поради ограничения обмен със свежа солена вода от морето. Важно беше да намерим средства, за да възстановим съоръжението и да запазим невредими и природата, и градските територии. Постигнахме голям успех осигурявайки средствата за това“- коментира областният управител.

 Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 394 хил.евро по програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция. Областна администрация ще си партнира с каймакамството в Енез.

 

Коментари

Още от последните новини