Почина Петър Дойчев - почетен бургазлия и доайен на българския туризъм

Почина Петър Дойчев - почетен бургазлия и доайен на българския туризъм  - E-Burgas.com

Той е сред инициаторите за построяването на хотелите "Приморец"  и "България"

Кметът Димитър Николов изказва искрени съболезнования на роднините, приятелите и колегите на Петър Дойчев - доайен на туризма в България и почетен гражданин на Бургас. Тъжната вест за неговата кончина долетя вчера от столицата.

"Петър Дойчев е легендарна фигура от онези романтични времена, когато започна утвърждаването на нашата страна като желана туристическа дестинация. Хилядите обучени кадри в този сектор и милионите привлечени гости през последните десетилетия, специално по Южното Черноморие, са мерилото за качеството на неговата работа. Ще ни липсва много. Вечна му памет!", каза кметът.

Петър Дойчев е роден в Бургас на 19.09.1924 г. След Немското училище в града завършва Стопанската академия във Варна. Трудовата му биография в сферата на туризма започва през 1948 година. Петър Дойчев преминава последователно през всички стъпала в професията, заемайки различни оперативни и управленски позиции от администратор и екскурзовод до началник на отдел "Средства за подслон и хранене" към Комитета по туризъм, сега Министерство на туризма.

Петър Дойчев има принос в изграждането, развитието и управлението на големите туристически комплекси по българското Черноморие, както и в обучението и подготовката на кадри за туризма. Той е сред инициаторите за построяването на хотелите "Приморец"  и "България" в Бургас и за развитието на града ни и южното Черноморие като туристическа дестинация.

Петър Дойчев е канен като гост-лектор в престижни европейски училища по туризъм в Швейцария и Италия. Автор е на книги и учебни помагала за обучение на кадрите в туризма. Той е подкрепил идеята за създаването на Институт по международен туризъм през 1967 г. и Център за усъвършенстване на ръководни кадри в туризма през 1977 година.

Коментари

Още от последните новини