По-малко пари и ограничен мандат за омбудсмана на Бургас

По-малко пари и ограничен мандат за омбудсмана на Бургас - E-Burgas.com

Общински съвет – Бургас  прие изменение на Правилника за организацията и дейността на обществения посредник, според които променени ще бъдат издръжката и регламента на избор на омбудсмана. 

Припомняме, че на предишната сесия на ОбС – Бургас за пореден път бе проведен неуспешен конкурс за избор на нов обществен посредник. Тогава общинският съветник Георги Манев се закани, че ще внесе докладна за закриване на длъжността. Манев не изпълни обещанието си, но пък предложи куп ограничения за позицията, заемана в момента от Таню Атанасов. 

Така например заплатата на омбудсмана ще бъде намалена и той ще получава не 80% от заплатата на кмета, а 80% от тази на председателя на Общински съвет. Бюджетът ще бъде облекчен и след намаляне на сътрудниците, които от трима ще бъдат намалени на само един. 

Порочният кръг в безкрайните провалени избори на нов омбудсман също трябва да бъде прекратен. За целта общественият посредник ще получи само два мандата, а при невъзможност да се избере следващ, настоящият такъв да може да управлява не повече от още един мандат от 4 години, след което функциите на посредника се закриват. 

От 2009 година бургаските съветници не могат да изберат кой да седне на поста, след изтичане мандатът на Таню Атанасов. За избора е нужно квалифицирано мнозинство от 34 гласа. Манев припомня, че през последните няколко години многократно са провеждани конкурсни процедури за избор на обществен посредник, които са приключвали без избор на същия. До този момент бяха направени 8 опита обществения посредник да бъде сменен.

Коментари