По-евтин ток за бизнеса през 2023 г.

По-евтин ток за бизнеса през 2023 г. - E-Burgas.com
freepik.com

Бизнесът ще ползва по-евтин ток през следващата година. Парламентът направи промени в предишно свое решение, с което възлага на Министерски съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни потребители на електроенергия, пише "Труд".

В резултат през 2023 г. фирмите ще получават компенсации в размер на 100 на сто за ползваната от тях електроенергия на цена на сегмента "ден напред" на "Българска независима енергийна борса" за съответния месец над прага от 200 лв. за мегаватчас (MWh). В момента фирмите получават компенсации за цената на тока, която е над 250 лв. за MWh. Така реално догодина ще ползват значително по-евтина електроенергия.

Депутати от ДПС изтеглиха предложението си за приемане на праг на цените на електроенергията от производителите и приходите на електроцентралите над този праг да бъдат използвани за компенсиране на бизнеса заради скъпия ток. В резултат тези прагове на цените ще трябва да бъдат определени с решение на Министерски съвет. Вече действа регламент на Европейската комисия, който изисква да ича праг на цените на производителите на ток в размер поне на 180 евро за мегаватчас. Но страните членки могат да приемат и по-ниски прагове. По принцип регламентът има пряко действие за страните членки и не е необходимо решение на парламента за прилагането му.

От служебното правителство искаха крайното решение за размера на праговете да бъде на депутатите. Това е работа на Министерски съвет, там е цялата необходима информация за определяне на праговете, коментира Драгомир Стойнев от БСП. От Министерски съвет бяха подготвили проект за въвеждане на такива прагове, но според работодатели те са твърде ниски – няма да осигурят необходимите средства за подпомагане на бизнеса, а в производителите на ток ще остават твърде много средства, значително над производствените им разходи и някаква норма на печалба. Сега праговете за цените на тока за различните типове електроцентрали ще трябва да бъдат определени от Министерски съвет.

Коментари

Още от последните новини