Над 1000 лв. за сервитьорите в Бургас и Несебър

Над 1000 лв. за сервитьорите в Бургас и Несебър  - E-Burgas.com

Ресторантьорите по морето плащат двойно повече от тези в София

Все по-трудно ресторантьори и хотелиери успяват да намерят нужните им служители. В навечерието на летния сезон, всяка десета обява за работа в бюрата по труда е за готвачи, сервитьори и бармани. Заплащането, което предлагат шефовете варира от 510 лв. до 1500 лв., в зависимост от позицията и опита на кандидата. Справка на в. "Монитор" в електронната борса на АЗ показва, че в момента най-високи заплати предлагат ресторантьорите по морето.

Докато в София сервитьор би печелил по 600 лв., във Варна, Бургас и Несебър сумата скача почти двойно. Не така стоят нещата с други търсени служители – продавачите. Около 30% от заявените свободни позиции в бюрата по труда са за продавач – консултанти и касиери.

В момента чрез Агенцията по заетостта се търсят 28 150 служители. Безработните, които търсят препитание чрез бюрата по труда, са над 218 000. От АЗ уточняват, че не всички регистрирани на трудовата борса обаче реално търсят работа. Статистиката показва, че за една свободна позиция реално се борят между 8 и 11 човека. Останалите просто са регистрирани в бюрата по труда, за да да получават обезщетение за безработица или някакъв вид социална помощ.

 

Коментари

Още от последните новини