Плащаме "Гражданска отговорност" и за автомобилите, които не са в движение

 Плащаме

Всеки автомобил с регистрационни номера трябва да има застраховка „Гражданска отговорност“, дори и тези, които не са в движение. Такова решение взе Съда на ЕС наскоро. Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи коментира, че най-вероятно това нещо ще се приложи и у нас. Случаят от Португалия от преди 12 години. Тогава автомобил, който не се ползва и не е в движение е бил взет от сина на собственичката. Той прави катастрофа, в която загива той и още двама души.

Гаранционният фонд изплаща обезщетения на пострадалите над половин милион евро и след това търси парите си от собственичката. Тя завежда делото в съда, който в последствие отсъжда, че колата е трябвало да бъде застрахована, обясни Тодоров.

Георги Христов, който е един от протестиращите срещу фалита на ЗК „Олимпик”, подчерта, че плащането на „Гражданска отговорност“ и „Автокаско“ е неправилно и трябва да бъде преразгледано. Неприемливо е да се плаща вече и за автомобили, които не са в движение, каза още той.

Тодоров поясни, че „Гражданска отговорност“ предпазва потърпевшите. Според него има основание да бъде прието това, заедно със система, при която по-честите нарушители да плащат по-високи вноски. По думите му е неправилно застраховката да върви с автомобила, а не с шофьора.

Коментари

Още от последните новини