Плажовете в Слънчев бряг откриха сезона със син флаг

Плажовете в Слънчев бряг откриха сезона със син флаг - E-Burgas.com

Северният плаж в Слънчев бряг откри официално днес "Сезон 2019". Символичният старт бе даден точно в 8.00 часа сутринта, когато работа започнаха  спасителите от първата редовна смяна. Всеки спасителен пост разполага с необходимото задължително оборудване, а на целият отряд в кризисна ситуация са на разположение скоростни джетове. Спасителите разполагат с плавници, шнорхели, буйове, въжета, бинокли, мобилни станции и др.  Осигурена е и медицинска служба, която може да окаже помощ в случай на нужда. Обозначени са и зоните за къпане с шамандури. Въпреки, че туристическият сезон тепърва стартира, вече има много почиващи, готови да вдигнат адреналина си с морските атракциони. През последните няколко дни морската  вода достига 18-20 градуса и е отлична за къпане. Въпреки, че в началото на сезона морето е спокойно и мъртво вълнение няма, спасителите предупреждават туристите да бъдат особено внимателни, когато  използват вълните, за да ги изтласкват до брега и да спазват флаговата сигнализация. От управата на плажа напомнят, че при издигнат червен флаг, влизането в морето е строго забранено. 

И тази година Северната ивица в Слънчев бряг грабна най-високия екологичен приз  "Син флаг". Тя получава за втори пореден сезон световното отличие. След серия от проверки  и инспекции, извършени от Международната организация на Северната ивица, констатациите отново показаха безупречно управление, висок екологичен мениджмънт, чист пясък и бистра морска вода. Експертите установиха, че са покрити всички 32 международни критерия за чистота, услуги, удобство и безопасност на летовниците. 

 Тази година плажът е сред четиринадесетте в България, които са носители на световния сертификат и заслужено извоюва своето място в топ класацията на най-добре уредените морски плажове. 

По цялото протежение на ивицата вече са поставени чадърите и шезлонгите, повечето от които са чисто нови. Пясъкът е заравнен, обезпаразитен и почистен, оборудван е и медицински пункт с линейка и реанимационен екип. 

Назначени са служители по сигурността, които ще следят през цялото лято за реда и спокойствието на туристите. За първи път по протежението на цялата ивица са монтирани пилони с по три лампи, които осветяват нощно време пясъка. 

Централният плаж пък получава за първи път отличието, след като от тази година управлението бе поето от нов концесионер.  Морските спасители от днес са в пълен състав на Централния плаж и дежурят без почивен ден по вишките. Осигурена е и  24-часова физическа охрана, която бди за сигурността на туристите.   Нови чадъри и шезлонги са на разположение на почиващите, които вече събират тен на пясъка. Осигурена е свободната безплатна зона на пясъка, която е  50 процента. Мощни лампи са монтирани по цялото протежение на ивицата и ярко я осветяват през нощта. 

Само за няколко месеца плажът беше преобразен  и след оспорвана световна надпревара доказа, че има място в списъка с най-добрите ивици. "Синият флаг е голямо признание за нас, защото изключително активно прилагаме високите изисквания на  Международната Фондация за екологично образование ", заявиха от управата на ивицата. 

Сертифицирането по програмата "Син флаг" дава шанс всички плажове да сверят политиката си на управление със световните стандарти и да премерят сили помежду си. Критериите, които се изпълняват са свързани с качеството на морската вода, екологичната информация и екологично образование. От фирмата концесионер информираха, че два пъти в месеца се правят проби на морската вода, дезинфекцира се редовно плажа, осигурени са и достатъчно съдове за отпадъци. Освен това плажът е пригоден и за хора с увреждания. За тях са изградени специални тоалетни и рампи за лесно придвижване. 

"Дълги години по програма "Син флаг" бяха сертифицирани само плаж Слънчев бряг-Юг и Слънчев бряг-Север и само на тях се вееше Синият флаг заради отличното им екологосъобразно управление. Благодарение на усилията на новия концесионер на плаж Слънчев бряг-Централен, фирма "РВК 1", ивицата заслужено беше удостоена с престижната световна награда "Син флаг", след изпълнението на критериите на програмата, касаещи качеството на морската вода, екологичната информация и екообразованието, безопасността, услугите и удобствата. Фирмата доказа, че управляваният от нея плаж има място сред най-добрите световни плажове, наградени през 2019 г. Българско движение "Син флаг" поздравява концесионера на Централен плаж за амбицията и със задоволство присъжда наградата след решението на Международното жури на програма "Син флаг" в Дания, защото след дългогодишно прекъсване цялата плажна ивица на Слънчев бряг е вече сертифицирана и всички зони - Слънчев бряг - Юг, Слънчев бряг - Север и Слънчев бряг- Централен отговарят на високите стандарти на световния еко-етикет. Това е и отлична награда за 60-годишния юбилей на курорта през тази година", посочват от движението "Син флаг".

Коментари

Още от последните новини