Питат рибарите преди Никулден: Откъде идва рибата и къде отива?

Питат рибарите преди Никулден: Откъде идва рибата и къде отива?  - E-Burgas.com

 Извършват се проверки на пристанищата в областта за Никулден. Това каза директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев за радио "Фокус".

„Проверките се извършват и в момента. Има съставен график за инспектиране на пристанищата, които се намират на територията на областта“, каза д-р Митев и уточни, че проверките се извършват съвместно с инспектори на Агенцията по рибарство и аквакултури.

„Ще се проверяват плавателните съдове, независимо кораби или лодки, имат ли регистрация за промишлен улов, отговарят ли на условията по стандартите на ИАРА и на БАБХ – т.е. имат ли условия за улов и съхранение на риба“, отбеляза д-р Митев.

При проверките ще се следи къде отива рибата. „От кораба рибата се транспортира до търговските обекти чрез моторни превозни средства. Първо се проверяват къде ще закарат улова; превозното средство регистрирано ли е в Агенцията по безопасност на храните и има ли условия за съхранение на риба“, подчерта д-р Георги Митев. Също така се проверява мястото, където ще бъде доставена рибата.

„Съответният склад или рибната борса в Бургас, която е единствена в България, се проверяват приели ли са това количество риба, което са декларирали рибарите“, уточни директорът на ОДБХ - Бургас д-р Георги Митев. Резултатите от първите проверки ще станат ясни следващата седмица. 

Коментари

Още от последните новини