Питат бургазлии за името на Летния театър

Питат бургазлии за името на Летния театър - E-Burgas.com

Общественото обсъждане за именуване на Летния театър ще се проведе не на 10 март, както бе обявено по-рано, а на 17 март, от 17.30 часа, в Заседателната зала на Община Бургас. Промяната е продиктувана от актуалните мерки против разпространение на вирусни инфекции. 

Летният театър е емблематична сцена за изява на творци от цялата страна и любимо място за ценителите на изкуството. Десетки хиляди бургазлии и гости на града я посещават всяка година, за да наблюдават интересни концерти и спектакли. Кметът ще предложи на Общинския съвет сградата да носи името на един световноизвестен бургазлия. Това е диригентът Емил Чакъров.

С именуването на Летния театър естествено развитие ще получи и друга бургаска идея. През 2019 г. в Общината постъпи предложение от Инициативен комитет с председател проф. Минчо Минчев, и Гражданско музикално сдружение "Памет за Емил Чакъров" с ръководител Радка Памукова, за изграждане на паметник на големия диригент. Неговото позициониране в близост до Летния театър ще допълни ансамбъла от скулптури на духовни личности и бележити бургазлии - там са Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Петя Дубарова, Христо Фотев.

Емил Чакъров е най-младият лауреат на конкурса по дирижиране на името на Херберт фон Караян. Дирижира Бостънския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Френския национален оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на Лос Анджелис, Оркестър Tonhalle, Цюрих, Чешкия филхармоничен оркестър и много други. Той остава завинаги в историята на изкуството като Емил Чакъров от България... и от Бургас. 

Коментари

Още от последните новини