Петокласникът Божидар Димитров с максимални точки в международния турнир "Математика без граници"

Петокласникът Божидар Димитров с максимални точки в международния турнир

*Източник: "24 часа"

Деца от Азербайджан, Казахстан, Мексико, Румъния, Русия, Турция и Узбекистан и българия участваха във финалния кръг на Международния турнир „Математика без граници”, който се проведе в Несебър под патронажа на кмета Николай Димитров.
Призьорите бяха наградени на специална церемония на амфитеатъра днес.

Сред наградите най-атрактивната бе купата на кмета на Несебър, чието наименование е „Купа на шампионите на шампионата“. От името на градоначалника директорката на училището Тодорка Желязкова я връчи на математика от 5-ти клас Божидар Димитров от ПМГ „Св. Климент Охридски“ – Силистра, който постигна впечатляващи резултати - максималните 100 точки в турнира.

Друга интересна награда бе новоучредената от Казахстан, която бе обявена по време на техническата конференция с ръководителите на участници от България и чужбина ден преди официалното откриване на форума. Отличието отиде при руската ръководителка Виктория Юркова заради нейните заслуги при организиране на вътрешните кръгове на турнира в две държави - Молдова и Русия.

Международният форум даде право на индивидуално и отборно представяне. Христо Борисов от 6-ти клас на СОУ „Любен Каравелов – Несебър, който се състезаваше като индивидуален участник, за втора поредна година взе сребърен медал, като само една точка не му достигна за златото. Лео Зафиров от 2-ри клас също се представи достойно. Отборите на трети и пети клас от училището в Несебър се окичиха съответно с бронзов и със сребърен медал.

По традиция ден преди турнира бе организирана техническа конференция в заседателната зала на СОУ „Любен Каравелов“ в Несебър. Присъстваха над 60 ръководители на български и чужди отбори. Те благодариха за добрата организация на турнира и пожелаха успех на младите математици.

Организатори на турнира „Математика без граници“ са Педагогическа асоциация „Образование без граници” – България и Научно – образователен център „Innovation” – Казахстан със съдействието на община Несебър. Турнирът се проведе и с подкрепата на East China Normal University Press.

Коментари

Още от последните новини