Петър Стоянов: Българското русофилство е ирационален феномен

Петър Стоянов: Българското русофилство е ирационален феномен - E-Burgas.com

Петър Стоянов коментира войната в Украйна и каза какво трябва да бъде поведението на България.

Последната година НСО сякаш стана изкупителна жертва за всичко. В НСО работят достойни хора, а службата е част от държавността в България. Една вътрешна проверка обаче няма да е излишна. Това заяви президентът 1997 - 2002 Петър Стоянов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

По отношение на конфликта между Украйна и Русия, той заяви: „Нищо не е така просто. От една страна Украйна заслужава съчувствие, от друга - никак не е лесно за НАТО да вземе решение за директна подкрепа за Украйна, тъй като това би означавало нова световна война. Притеснява ме отражението на случващото се в Украйна тук в България. От една страна е голямата загриженост за украинците. Тези събития разтърсват нашето общество“, посочи Стоянов.

„Хората, защитаващи политиката на Путин имат ирационално поведение, те нямат мотиви. Българското русофилство е ирационален феномен, който липсва другаде в Европа. Винаги, когато Русия направи важно геополитическо движение, това разделя България? Докъде се простира нашата благодарност? Кой е нашият национален интерес? Има моменти, когато нашият национален интерес е противоположен на този на Русия“, смята Петър Стоянов.

„Отношенията между Русия и Украйна са изключително сложни в исторически план. Тази война може да се окаже последната за изграждане на украинската национална идентичност. Украинската нация се консолидира в тази криза. Това което се случва трябва да ни доведе до три извода – крайно време е да имаме българска национална позиция, която не винаги ще е еднаква с тази на Русия. Обичаме Русия, но повече от нея трябва да обичаме България. Нещата не са черно-бели. Не сме изправени пред избора с Русия или без нея. Ние сме късметлии, че сме член на НАТО. Това, което украинският народ защитава с кръв, ние го получихме с нашия цивилизационен избор“

Коментари

Още от последните новини