Петър Алексиев, ДФК „Звездичка“: Новата спортна наредба е добра, стимулира клубовете да работят

Петър Алексиев, ДФК „Звездичка“: Новата спортна наредба е добра, стимулира клубовете да работят - E-Burgas.com
Разходите ни са много, но не се отказваме и продължаваме Aleksiev Потърсихме мнението на председателят на ДФК „Звездичка“, която е една от най-успешните в България – Петър Алексиев, да коментира гласуваната вчера спортна наредба като представител на колективен спорт. Той обясни подробно и как върви развитието на детските футболни школи в Бургас в момента.
  • Г-н Алексиев, какво е мнението Ви за новата спортна наредба в община Бургас?
  • Наредбата в момента е направена така, че клубове, които работят и реално си имат отбори и участват в първенства и турнири, получават общинско финансиране. Но клубове, които прескачат възрасти и са на принципа „тука има, тука няма“, по естествен начин отпадат схемата. Така че принципът, по който работи наредбата в момента стимулира хората да работят както трябва.
  • В съотношение 70 на 30 ли трябва да бъдат разпределяни средствата между колективните и индивидуалните спортове или 50 на 50?
  • Първо това, което тръгна да се говори, че едните сме срещу другите, са пълни глупости. Няма никакво такова разделение, колективните спортове изключително много уважаваме индивидуалните. Те не са по-малко спортисти от нас, както и ние не сме по-големи от тях. Между всички клубове има уважение, изчетох какви ли не простотии по тази тема. Дори на една от спортните комисии, на които присъствах, бяхме заедно с представители на „Нефтохимик“, имаше и представители на индивидуалните спортове и никой не е казал лоша дума за някои друг.
  • Достатъчно ли са средствата, които получават детски футболни школи в Бургас?
  • Всяка школа си има своя вътрешна политика и си прави собствен анализ и разбор на годишните разходи. В нашата школа има възрасти, които участват в първенството на 2002/2003 до това на 2007, където имаме два футболни отбора, т.е. имаме всички възрасти. Това са страшно много разходи на година и без подкрепа, трудно се справяме. На един мач ходим по 18 човека, толкова е групата. Разходите, когато отиваме някъде на гостуване са много по-големи.
  • Школите доволни ли сте от сегашното статукво?
  • Повярвайте ми много се блъскаме, за да осигурим всичките тези условия за децата, много е трудно, обаче оставаме, борим се и продължаваме. През седмицата бях в НСА и споделих със сериозни преподаватели, това което се случва в Бургас. Хората по другите държави са избрали приоритетно масовия спорт, като цяло те са избрали колективните спортове и са ги определили. Никой не е казал, че останалите са по-маловажни, но когато един отбор отиде на мач, това са 18 деца плюс двамата треньори, а един индивидуален спорт пътува със значително по-малко хора. Преди две седмици, ние ходихме в Стара Загора, например, автобусът ни струва 750 лв. Ако трябва да карам всичките ми възрасти, трябва да ангажирам 2-3 автобуса и отделно коли. Разходите са различни при различните спортове, никой не отрича нищо между тях, единствената разлика е между броя на състезателите.
  • Какъв е спортният календар на ДФК „Звездичка“ до края на годината?
  • През 2015 участвахме в 23 турнира, като половината от тях бяха международни. И тази година програмата е доста сериозна и богата. До края на месеца ще обявим официално какво предстои през годината. Очакваме много международни клубове, самата „Звездичка Арена“ е домакин на много събития през годината.
  • Колко са децата в школата и увеличават ли се?
  • Идеята на школата като цяло е да запали децата по масовия спорт, имаме доста деца, които практикуват училищен спорт, не първенствата на БФС. В тях участват селектираните групи. Като цяло работим за масовост и това се оценя и от останалите клубове, защото доста от децата в „Нефтохимик“ и „Черноморец“ са били първоначално в нашата школа. Но аз не мога да поема всички деца, всяка школа си има капацитет, аз например повече от 20 деца в една група, не мога да имам, имам и втора група към нея. Едната е първият отбор, който представлява школата, втората са деца, които идват от училищата и са подготвителна. Те се готвят да влязат в първия отбор. Така е и на Запад – един дублиращ отбор и един официален, представителен.
  • В какви отношения сте с останалите школи, които в Бургас не са малко?
  • В абсолютно коректни взаимоотношения сме, нямаме проблеми и всичко е наред. Ние се уважаваме за разлика от школите в София, където е война. Там се бият за едно дете 10 школи и се бият и плюват едни срещу други. Това нещо в Бургас го няма, ние работим всички за идеята за силни футболни поколения в Бургас. Дори съм сигурен, че след 6 години в мъжкия футбол ще влязат толкова деца, които са можещи и равностойни, че бургаският футбол ще се вдигне и доста национали ще излязат.
Коментари

Още от последните новини