Пет заведения в Приморско запечатани след проверка от данъчните

Пет заведения в Приморско запечатани след проверка от данъчните - E-Burgas.com
Снимка Татяна БАЙКУШЕВА

Пет от най-популярните заведения в центъра на Приморско бяха запечатани в неделя вечер от НАП Бургас за 48 часа с цел обезпечаване на доказателства по предстоящи ревизионни действия, съобщиха от приходното ведомство в морския град. Проверката е извършена съвместно с представители на полицията и митническите власти. Иззета е компютърната конфигурация на търговските обекти. До запечатването се стигна след отказ за предаване на наличните средства от касите на обектите, които са натрупали значими просрочени задължения.    

Продължават активните контролни действия на Националната агенция за приходите по спазване на данъчното и осигурително законодателство през активния летен туристически сезон. По Южното Черноморие от началото на месец юни са извършени близо 3000 проверки. Данъчните отбелязват спад на нарушенията в сравнение с миналото лято и ръст на оборотите.

След всяко контролно действие се отчита трайна промяна в поведението на  собствениците на заведения и търговски обекти в посока коректно отчитане на оборотите и спазване на данъчните правила. Най-чести нарушения остават неиздаването на касова бележка и разлика в касовата наличност. Фрапиращите, груби данъчни нарушения също намаляват. От началото на лятото по Южното Черноморие данъчните са запечатали повече от 20 обекта за работа без фискално устройство, както и повторно други 10 заради това, че отново не издават касови бележки. Мярката запечатване на търговски обект за неиздаване на касова бележка от началото на лятото е била наложена над 100 пъти.

От НАП Бургас коментираха, че при установени нарушения и особено неиздаване на касови бележки законът се прилага в пълната му строгост чрез запечатване на търговския обект, тъй като по този начин се постига дисциплиниращ ефект, осигурява се равнопоставеност и се създава конкурентна среда, така че укриващите обороти да не бъдат с предимство. При съмнения за укрити доходи собствениците  на запечатаните обекти  ще бъдат подложени и на допълнителни проверки и ревизии като физически лица, уточняват още от НАП Бургас.

 Бургаските данъчни са поставили на 24-часово непрекъснато наблюдение  чрез дистанционната връзка на фискалните устройства с НАП и над 200 високооборотни обекта по Южното Черноморие.  Под непрекъснато наблюдение са и тези обекти, които през активния летен сезон са сменили собствениците си.

От НАП Бургас съобщават и за повишена гражданска активност по отношение на подаване на сигнали за данъчни нарушения.

Засиленият контрол ще продължи през целия активен летен туристически сезон, като се получава и информация от Черноморските общини, на базата на която приходното ведомство извършва допълнителни проверки.  

Коментари

Още от последните новини