Пчелари искат GPS за пръскачките с пестициди

Пчелари искат GPS за пръскачките с пестициди - E-Burgas.com

Пчелари искат цялата техника, която се използва за пръскане на химикали за растителна защита, да бъде оборудвана с GPS. Това обяви за „Монитор” Сребрин Илиев, зам.-председател на Националния браншови пчеларски съюз.

По думите му така ще се намалят силно рисковете от безконтролното пръскане, което е най-големият проблем на пчеларите. Според него Агенцията по храните няма възможност да контролира тези процеси и затова трябва да се постъпи както с цистерните, транспортиращи гориво, на които вече се монтираха проследяващи устройства.

„По този начин ще се знае къде се намира всяка пръскачка и при необходимост да се отиде на място и да се провери кога и с какъв химикал са третирани площите”, обяснява Илиев. „Така по-лесно и пчеларите ще могат да доказват кой и кога е изтровил пчелите им. Сега всеки използва химикали по полето и не се съобразява с никакви разпоредби и стандарти за времето на пръскането и използваните препарати”, добавя той. По думите му главният проблем за българските пчелари е безконтролното използване на химикалите, а не толкова видът им. „Пръска ли се според изискванията, то пораженията върху пчелите и хората ще са много по-малко”, обяснява той.

Искането на Националния браншови пчеларски съюз за поставяне на GPS-и на пръскачките идва в момент, когато стана известно, че Съветът по продукти за растителна защита към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е предложил да се разреши пускането на пазара за ограничена и контролирана употреба на препарати за растителна защита с активни вещества тиаметоксам, клотианидин и имидаклоприд (от групата на неоникотиноидите). От ведомството поясниха, че засега не е подписана заповед за разрешаването на използването от шефа на агенцията, но това е въпрос на дни. Според запознати това може да се случи и до края на седмицата. При подписването й, към нея ще има подробни указания за използването, обясниха още от агенцията.

Според служител на ведомството въпросните пестициди за предварителна обработка на семената са разрешени и в Норвегия и Германия. През миналата година единият от двата не е бил използван у нас, защото е много скъп. БАБХ изисква от фермерите, които прилагат такива препарати, да заравят обработените семена по-дълбоко, за да не ги ядат птици. Освен това покрай нивите, където те са засети, задължително трябва да има информационни табели, като по този начин се предупреждават пчеларите да не пускат пчелите си на паша в района.

Източник: monitor.bg

 

Коментари

Още от последните новини