Пътуваме от София до Бургас с влак само за три часа и половина в най-модерните купета

Пътуваме от София до Бургас с влак само за три часа и половина в най-модерните купета - E-Burgas.com

БДЖ планира да закупи нови 41 нови влака до края на мандата на правителството. Това съобщава за Агенция "Монитор" директорът на държавните железници Владимир Владимиров.

„Колегите от пътнически превози са готови да стартират обществена поръчка за доставка на нови мотрисни влакове“, заявява Владимиров.

Предварителните разчети показват, че за цялостното обновление на жп транспорта у нас са необходими между 800 млн. лв и 1,3 млрд. лв. Условно инвестицията е разделена на два етапа. През първия етап се предвижда да бъдат закупени 41 влака, а през втория – 44.

Минималната сума, която ще бъде необходима на Пътнически превози за реализиране на първия етап, е 380 млн. лева. „До този момент има договорка на правителствено ниво между министъра на транспорта и министъра на финансите за 35 млн. лева капиталов трансфер в продължение на 10 години, т.е. сумата се приближава до тази минимална цена, която ще гоним“,  категоричен е шефът на БДЖ.

Новите влакове ще позволят да пътуваме от София до Бургас само за три часа и половина в най-модерните купета. Експертите очакват и леко увеличение на цената на билетите, но най-вече за първа класа.

Коментари

Още от последните новини