Пътеката на саблеклюна привлича посетители в Атанасовското езеро с истории за Атанас

Пътеката на саблеклюна привлича посетители в Атанасовското езеро с истории за Атанас - E-Burgas.com

Готова е вече Пътеката на саблеклюна, която е разположена в района около Укритието за наблюдение на птици в Атанасовско езеро. Тя разказва историята на саблеклюна Атанас и по увлекателен начин представя най-важните особености на тази красива и елегантна птица и нейните роднини. Какъв е гардеробът, клюнът и краката, с какво се хранят и как живеят саблеклюните може да се научи от атрактивните табели, разположени по протежение на Пътеката. „Пейки“ от пънчета осигуряват възможност за почивка на посетителите, а класната стая от 25 пънчета, предоставя чудесна възможност за обучение на открито и за забавление на малчуганите.

Пътеката е кратка и много приятна за разходка. Следващата седмица на бетоновия постамент в района на Пътеката ще се плете ново „гнездо“ – наблюдателница за птици от леска и ракита, тъй като изработеното миналата година от майстора от гр. Българово – Станко Киров бе толкова фино и красиво, че беше включено като част от експозицията на Флора‘2016 като „Яйцето“ и представи информация за Пътеката на саблеклюна. Предстои „Яйцето“ да бъде монтирано в Парк Езеро, за да се опази по-дълго.

Най-големите опасения за Пътеката са свързани с проявите на вандализъм, които се случват все по-често и в самия център на града, затова от екипа на проект „Солта на живота“, които изградиха Пътеката призовават всички, които посещават района да пазят изградената инфраструктура и да сигнализират в случай на наблюдавани нарушения.

В последния за малките ученици учебен ден, няколко класа посетиха Пътеката на саблеклюна – третокласници от ОУ „Антон Страшимиров“, които събраха миди от плажа в кв.Сарафово и защитена местност „Пода“, за да се настеле Пътеката. Второкласници от ОУ „Васил Априлов“ също избраха района на Атанасовско езеро за завършването на учебната година.

Коментари

Още от последните новини