Първа жертва на коронавируса в Европа

Първа жертва на коронавируса в Европа - E-Burgas.com

Китайска туристка на 80 години почина от новия коронавирус във Франция, което е първият потвърден смъртен случай от заболяването извън Азия, съобщават от здравното министерство на страната.

Френският министър на здравеопазването Агнес Бузин потвърди, че възрастен китайски турист е починал от заразата.

Починалата китайска туристка е от провинция Хубей, където се намира град Ухан – епицентърът на заразата. Тя пристигнала във Франция на 16 януари и била поставена под карантина в болница на 25 януари.

Дъщерята на починалата възрастна китайка също е заразена, но се смята, че се възстановява, каза Бюзен.

Досега Франция е регистрирала 11 случая на вируса от общо 63 851 в световен мащаб, съобщава Reuters.

Ковид-19 е новата смъртна заплаха за човечеството.

Симптомите му са са треска, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. Усложненията са тежка пневмония, задушаване, сепсис и септичен шок. Ваксина няма, използва се кислородна терапия, поддържане на телесен баланс на течностите и антивирусни лекарства. Умират предимно възрастни - от 50 до 80-годишни и хронично болни при близо 60 000 заразени в Китай са излекувани десет процента от тях, а 2 % от заразените умират. Сред излекуваните е и 3-месечно момиченце, а носители на вируса са и новородени.

Всичко започва на 30 декември. Офтмалмологуът доктор Ли предупреждава колегите си за нов вирус, който поразява бързо и смъртоносно. Той е предупреден да не създава паника. Месец по-късно младият китайски доктор е сред умрелите от коронавирус, което предизвиква недоволство сред хората, затворени в Ухан. Следват и политически реакции и уволнения. Китай дава над 10 милиарда евро за болестта. За дни се строят нови болници, президентът Си Дзинпин и премиерът Ли Къцян застават начело на щаба за борба с болестта.

Съобщава се и за първите заразени чужденци, които блокират цели кораби със заразени пътници. Паниката идва и в България. Изследват се и българи които пристигат от Азия, засега те са негативни.

Коментари