Парното поскъпва най-много в Бургас, очаква се ръст от над 50%

Парното поскъпва най-много в Бургас, очаква се ръст от над 50% - E-Burgas.com

Шоково поскъпване на парното за новия сезон с между 30 до 100 в различните райони на страната, прогнозират експерти в ефира на bTV.

Окончателната цена ще е ясна на 1 юли, когато КЕВР ще реши, стъпвайки на прогнозна цена на газа за следващата една година. Засега регулаторът има само заявките от топлофикациите, които първо не са публични, и второ – са към края на март.

От топлофикациите в София“ искат ръст с 29,1%, а Бургас – с над 50%. Предвид динамиката на пазара на газа, крайното решение на регулатора изглежда непредсказуемо.

За две стаи в апартамент от 60 квадрата семейството на учителката Славка Кунчева плаща между 100 и 120 лева месечно през зимния сезон. Топлофикация-Сливен отказа да съобщи каква цена е поискала през новия сезон.

„Ако е драстично, естествено, че ще ни притесни, но ние не знаем колко ще бъде увеличението“, каза Славка Кунчева.

Действащите цени на топлоенергията са от преди една година. Разликата между прогнозната цена на газа, определена тогава, и вече действителната регулирана сега – е в пъти.

Топлофикациите получиха частични компенсации за тази разлика. Върху цените за потребителите беше наложен мораториум, иначе те трябваше да скочат още през януари. Сега всичко това ще се върне като бумеранг, казват експерти.

Коментари

Още от последните новини